Wereld faalt jammerlijk in hongerbestrijding

Ma 30 Oktober 2006 17:40 | Truthseeker | 3802 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De internationale gemeenschap toont onvoldoende wil om de beschikbare middelen aan te wenden in de strijd tegen honger. Tien jaar geleden vonden de wereldleiders dat de uiterst scheve welvaarstverdeling in de wereld niet langer kon worden geaccepteerd, en maakten zij tijdens de Wereldvoedseltop (WSF) van de Verenigde Naties allerlei beloftes. Zo zouden het aantal hongerigen voor 2015 gehalveerd moeten zijn. Nu concludeert FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, dat dit niet meer dan mooie woorden zijn geweest.

Sterker nog, het aantal mensen dat tegenwoordig een voedseltekort heeft, is zelfs toegenomen. In het vandaag verschenen rapport van FAO, vermeldt de organisatie dat er vandaag de dag 864 miljoen mensen een tekort aan voedsel hebben.

In de afgelopen jaren hebben FAO evenals andere organisaties en deskundigen erop gehamerd dat er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt om de honger uit de wereld te bannen. De betrokken landen kunnen zich niet verschuilen achter valse argumenten, zoals dat het een land aan de vereiste middelen ontbreekt, vindt FAO-directeur-generaal Jacques Diouf. "De wereld is nu rijker dan tien jaar geleden. De kennis en middelen zijn er. Alleen de politieke wil is er niet om die middelen in te zetten."

De internationale hulporganisatie Oxfam vindt dat de tijd van beloftes nu echt voorbij moet zijn: "Tegen de deelnemers van de conferentie zeggen we dan ook: kom nu echt in actie of blijf anders thuis!"

Bron: Zibb/ NRC/ Fok e.a.