75% Amerikaans oorlogsnieuws is propaganda

Saturday 6 May 2006 16:08 | Truthseeker | 4399 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

‘75% Amerikaans oorlogsnieuws is propaganda.’ Dat concludeert Communicatiewetenschapper Boris van Zonneveld in zijn te verschijnen boek ‘De Propaganda Oorlog’, op basis van analyse van meer dan 1000 nieuwsberichten over de beruchte oorlog in Irak.

De onderzoeker toont aan dat slechts een kwart van de van Amerikaanse bronnen afkomstige nieuwsberichten over de oorlog objectief is en louter feiten bevat. De overige 75 procent bevat propagandistisch materiaal. Ook valt op dat de Nederlandse nieuwsmedia de aangeboden berichten nauwelijks hebben gefilterd op waarheidsgetrouwheid. De auteur: ‘Waar de media die misleidende berichten hadden moeten onderzoeken, namen ze ze klakkeloos over.’

Van Zonneveld stelde aan de hand van deze nieuwsberichten een Top 10 op van de meest gebruikte propagandastrategieën.

Opmerkelijk is ook de bevinding dat de Irakese zienswijze over de oorlog slechts in 2 procent van het nieuws aan bod kwam.

De auteur studeerde eerder op dit onderwerp af aan de Universiteit van Amsterdam.


Bron: Truthseeker
Externe link: www.yayabla.nl

 Quote

Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn. Onze diepste angst is dat we grenzeloos krachtig zijn. Het is ons eigen licht en niet onze duisternis, die ons afschrikt. We vragen ons af: "Wie ben ik om briljant te zijn?" In feite is de vraag - Wie ben je om dat niet te zijn? Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden. Er wordt geen licht verspreid als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid. En als we onszelf in onze eigen kracht tonen, geven we anderen mensen onbewust toelating hetzelfde te doen.
Nelson Mandela