Cola kan Parkinson veroorzaken

Di 29 Mei 2007 12:18 | Truthseeker | 7099 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

 Nieuw onderzoek zorgt voor grote onrust in Engeland. Britse wetenschappers slaan alarm in The Independent over het verband tussen een antischimmelmiddel in frisdranken en neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson.

door: Derk Runhaar
op: 29 mei 2007

De veronderstelde boosdoener is het additief E211, ook wel natriumbenzoaat genoemd. Het goedje komt van nature voor in bessen, maar wordt in veel grotere hoeveelheden gebruikt in frisdranken (zoals cola en sinas) om schimmel tegen te gaan. Natriumbenzoaat was al eerder in het nieuws omdat in combinatie met vitamine C een kankerverwekkende stof kon ontstaan. Maar nieuw onderzoek werpt de verdenking op dat E211 zelf ook schadelijk kan zijn.

Veroudering
Professor Peter Piper, expert op het gebied van veroudering, beschrijft de waargenomen effecten van E211. “Deze chemicaliën kunnen zuurstofradicalen vormen, waarbij ze hetzelfde soort schade toebrengen aan cellen als we ook zien bij het verouderingsproces. Allerlei neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en Parkinson, worden in verband gebracht met dit soort schade.”

Cocktail van E-nummers
E211 is niet het enige omstreden additief. Goedgekeurde additieven (met E-nummer) krijgen steeds vaker kritiek. In de EU zijn nu 395 additieven toegestaan: variërend van verdikkingsmiddelen tot kleurstoffen en smaakversterkers. Professor Howard, die in 2005 een onderzoek naar additieven leidde, vermijdt zelf alle voeding met E-nummers. “Niemand weet precies wat zo’n chemische cocktail doet, vooral niet in het beginstadium van ontwikkeling. Die cocktail is veel te complex.”

Afraden
Professor Piper gaat niet zo ver om alle E-nummers af te raden. Wel adviseert hij ouders om goed na te denken bij het kopen van frisdranken met natriumbenzoaat. “Ik maak me zorgen om kinderen die grote hoeveelheden drinken.”

 

Bron: Sync