EC overweegt privacyregels RFID

Do 5 April 2007 08:58 | Truthseeker | 4144 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Europese Commissie (EC) aarzelt niet om alsnog privacyregels op te stellen voor RFID als blijkt dat deze technologie ingezet wordt voor privacyschendende activiteiten. Een hoge ambtenaar van de EC uitte deze waarschuwing na uitspraken die Eurocommissaris Viviane Reding half maart deed.
Reding kondigde aan af te zien van regels die de privacy moeten beschermen tegen RFID. RFID is een mogelijke opvolger van de streepjescode. Het is een technologie waarmee informatie op afstand opgeslagen en gelezen kan worden van speciale chips die in objecten zitten. De techniek werkt met radiogolven en kan op talloze manieren worden toegepast, bijvoorbeeld in de logistieke sector. Omdat de chips overal gevolgd kunnen worden brengt de techniek privacyrisico's met zich mee.

Rem op ontwikkeling
Gerald Santucci, hoofd van de EC-eenheid die de RFID-problematiek overziet, zegt nu dat zorgen over de privacy-aspecten van RFID wel degelijk bestaan. Het opleggen van regels kan echter een rem zijn op de ontwikkeling van een technologie die mogelijk grote maatschappelijke waarde heeft.

Regelgeving
In 2008 evalueert de EC het besluit over de regelgeving. Wanneer eerder blijkt dat het gebruik van RFID onveilig is, dan ziet Reding geen andere mogelijkheid om alsnog het proces van regelgeving in gang te zetten, stelt Santucci.Bron: Automatiseringgids - Google News.