Ruim 5.000 mensen vergiftigd in Ivoorkust

Zo 10 September 2006 01:35 | Truthseeker | 3131 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Meer dan 5.000 mensen zijn vergiftigd en drie anderen overleden door de uitwasemingen van chemische producten die eind augustus op openbare stortplaatsen in Abidjan gedumpt werden.

Dat meldt het Ivoriaanse ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Bij een vorige balans werd gesproken van 1.500 slachtoffers en drie doden.

"Tot gisteren telden we meer dan 5.000 mensen in de betrokken gezondheidscentra", verklaarde de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "Het aantal doden is niet veranderd, dat blijft staan op drie", preciseerde de woordvoerder en voegde eraan toe dat het Universitair Ziekenhuis in de chique Cocody-wijk, waar het product gedeeltelijk gedumpt werd, alleen al meer dan 2.000 gevallen registreerde.

De slachtoffers moeten braken, hebben huiduitslag, voelen zich misselijk en hebben diarree en hoofdpijn.

De Ivoriaanse autoriteiten lieten vrijdag weten dat er een "noodplan" komt om de toxische oplossing te neutraliseren. Een ploeg van zes Franse deskundigen, die gespecialiseerd zijn in het opruimen van toxisch afval, kwam vrijdag aan in Abidjan om de overheid te helpen bij het opmeten van de schade en om de vervuiling te bestrijden.

Als gevolg van het schandaal kondigde de Ivoriaanse premier Charles Konan Banny woensdag het ontslag van zijn regering aan. In de nacht van 19 op 20 augustus dumpte een Ivoriaanse firma de chemische producten op een tiental stortplaatsen in de stad. De firma haalde het afval op haar beurt van de "Probo Koala", een schip dat onder Panamese vlag vaart.


Bron: Gazet van Antwerpen