'Ruim helft Guantánamo-verdachten onterecht vast'

Do 9 Februari 2006 08:43 | Truthseeker | 3331 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - Meer dan de helft (55 procent) van de circa vijfhonderd verdachten die vastzitten op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay, heeft geen enkele vijandige daad tegen de Verenigde Staten begaan. Dat staat in een rapport dat twee advocaten van terreurverdachten woensdag hebben gepubliceerd.

De Amerikanen houden in het zwaarbeveiligde Camp Delta op Guantánamo Bay op Cuba enkele honderden mensen vast die zijn opgepakt in het kader van de strijd tegen het internationaal terrorisme. Tegen de meesten van hen is geen enkele aanklacht opgesteld, hoewel zij soms al jaren volkomen geïsoleerd worden vastgehouden.


Al Qaida
De twee raadslieden hebben documenten van de Amerikaanse regering over de bewijsvoering tegen de verdachten uitvoerig bestudeerd. Sommigen blijken vast te zitten op grond van vermeende banden met organisaties die niet voorkomen op enige officiële lijst van terroristische bewegingen. Slechts 8 procent staat in de Amerikaanse administratie te boek als 'Al Qaida-strijder'.

De advocaten schrijven verder dat van alle gevangenen slechts 7 procent is gearresteerd door de Amerikanen zelf of hun bondgenoten.

Onduidelijk
Pakistan pakte 36 procent van de gedetineerden op, krijgsheren die in Afghanistan de Noordelijke Alliantie vormen, 11 procent. Van 44 procent van de gevangenen is onduidelijk, hoe zij in Amerikaanse handen terecht zijn gekomen.

Beloningen
Volgens de advocaten beloven de Amerikanen hoge beloningen voor de arrestatie van mogelijke terroristen en vijandige strijders. Vaak betalen zij eerst uit en stellen ze dan pas vragen. De betrouwbaarheid van de premiejagers die de gevangenen aanbrengen, wordt daarbij onvoldoende gecontroleerd, menen zij.

Bron: diverse media