Hevige zonneactiviteit in 2012 zal GPS-systemen uitschakelen

maandag 2 oktober 2006 09:26 | Truthseeker | 5348 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

In 2011 en 2012 zullen navigatie-, elektriciteits- en communicatiesystemen uitgeschakeld worden doordat in die periode zeer gewelddadige zonneactiviteit plaatsvindt, aldus een nieuwe studie. Dit meldt New Scientist vrijdag.

Global Positioning Systems blijken onverwacht kwetsbaar voor de radiofrequenties die door zonnevlammen, enorme explosies in de atmosfeer van de zon optreden. De activiteit van de zon heeft een piek in 2011 en 2012 en kan wijdverspreide storingen in verkeersnavigatie en andere systemen die afhankelijk zijn van de satellietgegevens veroorzaken.

De extreme zonneactiviteit in 2012 ontstaat doordat er cyclische veranderingen in het magnetisch veld van de zon optreden. Deze cyclus vindt om de 11 jaar plaats. De radiofrequenties van de uitbarstingen blijken rond de 1,2GHz en 1,6GHz te liggen, hetzelfde frequentiebereik als GPS.

De kwetsbaarheid was nog niet eerder opgevallen, omdat de de uitvinding hiervan, en de toename van de populariteit hiervan in een relatief rustige periode plaatsvond.

New Scientist

 

Bron: New Scientist / Xerson