RFID-kaart voor Amsterdamse toeristen

Di 6 Februari 2007 13:50 | Truthseeker | 6166 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen

Amsterdam komt als eerst met een openbaar vervoer- en museakaart voor toeristen met contactloze toegangscontrole.
Bij de nieuwe editie van de I amsterdam Card, die één, twee of drie dagen toegang biedt tot het openbaar vervoer en musea, kunnen bezoekers de kassa's van musea en andere attracties in Amsterdam passeren zonder hun kaart door een scanner te halen.

Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), beter bekend als 'de VVV', is de eerste toeristische organisatie ter wereld die gebruik maakt van RFID techniek in een toeristenkaart.

Met de I amsterdam Card hebben bezoekers in Amsterdam gratis toegang tot 25 musea, een rondvaart door de grachten en gebruik van het openbaar vervoer. Daarnaast krijgen zij 25 procent korting bij attracties en restaurants. ATCB geeft sinds 1982 een toeristische 'kaart' uit, de eerste 20 jaar als een bonnenboekje, sinds 2003 als chipkaart en nu dan als contactloze smartcard.

Automatisch gelezen
De deelnemende musea en attracties, zoals het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en De Nieuwe Kerk, hebben apparatuur geplaatst zodat ze de bezoekers 'contactloos' kunnen binnenlaten. Bij het passeren van de poortjes wordt de chip automatisch gelezen.

Aan de toegangscontrole is software verbonden om statistiek te genereren. Zo kan per bezoekers worden vastgelegd hoe lang deze in het museum verblijft en hoe lang hij, bijvoorbeeld, vervolgens weer op straat verblijft alvorens een volgende attractie te bezoeken.

Maar rfid biedt volgens de toeristenorganisatie nog veel meer mogelijkheden. De kaart kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor bestellingen en reserveringen. ATCB werkt binnen European City Tourism ook samen aan de ontwikkeling van een European City Card waarbij ook steden als London, Wenen en Barcelona meedoen.

De woordvoerder weet niet of gebruiksdata van de kaart gekoppeld worden aan persoonsinformatie.


Meer RFID Nieuws deze maand: 

Miljard RFID tags verkocht in 2006
2006 zijn wereldwijd 1,02 miljard RFID-tags verkocht. Nooit eerder werden er meer tags verkocht. Verreweg het meeste aantal tags (35 procent) was ...

Zuidoost Nederland mogelijk toekomstig RFID-centrum
Het rapport concludeert verder dat Zuidoost Nederland zich bij de ontwikkeling en productie van RFID-concepten moet richten op ‘copycat’-innovatie. ...

Kledinginformatie voor klanten op Chip.
Modeketen Mexx houdt in Amsterdam momenteel een proef met beveiligingschips, die klanten ook extra informatie geven over de kleding. Als zij een kledingstuk uit het rek halen, kunnen ze meteen op een beeldscherm zien welke maten er verkrijgbaar zijn. ...

RFID-winkel geopend in Tokyo
Mensen die de komende weken in Tokyo op zoek gaan naar make-up, krijgen in het kader van een experiment hulp van RFID-technologie. Dat schrijft InfoWorld. ...

Eerste RFID-chips mogelijk in dollarbiljetten aangetroffen
De Amerikaanse overheid zou begonnen zijn met het uitbrengen van dollarbiljetten voorzien van RFID-chips, kleine radiozendertjes verborgen in de biljetten ...

Bron: Planet / ANP - Diverse

Reacties

  Gratis OV-chipkaart in regio Rotterdam

  Di 6 Februari 2007 17:19 | Frank |

  Reizigers in de regio Rotterdam zullen de komende drie maanden een stuk goedkoper kunnen reizen, om ze lekker te maken voor de OV-chipkaart.


  De RET en andere vervoerders zoals Connexxion en de NS zijn donderdag massaal begonnen met het gratis verspreiden van de elektronische betaalpas in de regio. Daarmee krijgen reizigers 30 procent korting op al hun reizen, zodat ze gedurende een testperiode, die tot eind april loopt, het systeem met de OV-chipkaart kunnen uitproberen.

  Minister Karla Peijs van Verkeer en directeur Pedro Peters van de OV-brancheorganisatie Mobis deelden donderdag op metrostation Beurs in het centrum van Rotterdam royaal OV-kaarten uit.

  Zij lanceerden daar een landelijke reclamecampagne om de aandacht te vestigen op de komst van de OV-chipkaart. In en om Rotterdam en in Amsterdam is de vervanger van de strippenkaart en het treinticket als proef al beperkt in omloop. Andere steden en regio zullen volgen, als alles goed gaat. Vanaf 1 januari 2009 zal dan de kaart in het hele land het enige geldige vervoer- en betaalmiddel in bus, tram, trein en metro zijn.


  bron: Kassa