Zorgen bij laaggelegen Stille-Zuidzeelanden over milieu-exodus

dinsdag 24 oktober 2006 18:37 | Truthseeker | 3223 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Laaggelegen landen in de Stille Zuidzee bereiden hun buren alvast voor op een exodus van hun bewoners wanneer zij straks door de opwarming van de aarde onder water komen te liggen.

President Anote Tong van Kiribati, een keten van 32 atollen die nergens hoger dan drie meter boven de zeespiegel uitrijzen, zei dat hij Australië en Nieuw-Zeeland zal vragen milieuvluchtelingen op te nemen . Kiribati telt 92.500 inwoners. "Als we erover praten dat onze eilandstaten over tien jaar in zee verdwijnen moet je gewoon een plaats hebben om naartoe te gaan" , zei Tong op een persconferentie in Fiji, waar dinsdag de top van de landen van de Stille Zuidzee begint. Tong staat aan het hoofd van een groepering van de kleinste eilandstaten.

Milieudeskundigen waarschuwen dat de opwarming van de aarde tengevolge van het broeikaseffect kan leiden tot een stijging van de zeespiegel met wel zeven meter. Behalve Kiribati worden Tuvalu, de Marshalleilanden en delen van Vanuatu en Papoea-Nieuw-Guinea bedreigd.

Bron: Telegraaf

 Quote

Noem mij bij mijn diepste naam Mijn moeder is mijn naam vergeten, mijn kind weet nog niet hoe ik heet. Hoe moet ik mij geborgen weten? Noem mij, bevestig mijn bestaan, laat mijn naam zijn als een keten. Noem mij, noem mij, spreek mij aan, o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten.
dichter zonder naam