3 mln jaar oud fossiel van meisje ontdekt

Do 21 September 2006 12:58 | Truthseeker | 3262 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Wetenschappers hebben in Ethiopië een 3,3 miljoen jaar oud, vrijwel compleet versteend skelet gevonden van een 3-jarig meisje. Het is voor zover bekend het meest complete fossiel dat ooit gevonden is.

Naast een versteende schedel en torso zijn een schouderblad en diverse botten opgegraven, zo berichtte de BBC woensdag. Volgens de experts behoorde het meisje tot de hominidensoort Australopithecus Afarensis, die zich vier miljoen jaar geleden ontwikkelde en volgens sommige wetenschappers een verre voorouder van de moderne mens zou kunnen zijn.

Scans van het fossiel laten zien dat in de kaak nog tanden en kiezen zitten, waardoor de experts de leeftijd konden vaststellen. Bijzonder is dat er ook botten zijn gevonden die doorgaans niet verstenen. Zo is ook het tongbeen versteend teruggevonden. Dit kan inzicht geven in de ontwikkeling van de stem en wat voor geluid de Australopithecus Afarensis voortbracht.

Het fossiel, dat inmiddels de naam Selam heeft gekregen, is gevonden in Dikika in de Awash Vallei. De onderzoekers denken dat het 3-jarige meisje is verdronken tijdens een overstroming van de rivier de Awash.

Volgens de deskundigen is het fossiel nog ouder dan Lucy, een skelet van een volwassen vrouw dat 3,2 miljoen jaar oud is en in 1974 in Noord-Ethiopië werd gevonden.

De schedel van 'Selam'.

Bron: ANP - BBC - Fok