Anticonceptiepil voor kangoeroes

Wo 23 Augustus 2006 14:04 | Truthseeker | 2257 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In de omgeving van de Australische hoofdstad Canberra moeten vrouwtjeskangoeroes aan de pil. De regering van het Territorium van de Australische Hoofdstad (ACT) heeft besloten tot een experiment met een nieuwe anticonceptiepil voor kangoeroes om het aantal dieren in te dammen.

'De pil' bestaat uit chemicaliën die via het voedsel dat de kangoeroes graag nuttigen, gras, worden toegediend. Een milieuambtenaar bij de ACT voorziet dat de nieuwe contraceptie over twee tot vijf jaar kan worden uitgeprobeerd.

Dierenbeschermers zijn blij met het initiatief, omdat de overheid doorgaans schutters inhuurt en tot slachtpartijen overgaat. Tot dusverre is het het doelmatigst de dieren met vuurwapens af te maken. Eerdere experimenten met minder bloedige middelen leverden niets op. De kangoeroepopulatie blijft enorm uitdijen zonder de bloedige slachtingen die jaarlijks in het land miljoenen kangoeroes doden.

Australie telt naar schatting 57 miljoen kangoeroes en de streek ten oosten van Canberra heeft de hoogste kangoeroedichtheid in het land, met 450 tot 500 dieren per vierkante kilometer in natuurparken bij de stad. Niet dat de kangoeroes daar blijven. Ze dringen mede als gevolg van een lange droogte steeds dieper door in de voorsteden, op zoek naar voedsel. Alleen al in het ACT waren ze in 2004 verantwoordelijk voor circa 600 verkeersongelukken.

Bron: ANP