Ziek door voeding

Di 6 Juni 2006 17:33 | Truthseeker | 4568 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Ons moderne, industrieel bereide voedsel maakt 10 procent van de bevolking ziek. De regering laat het toe en de bevolking is zo dwaas om het te kopen.

De bedrijven die dit voedsel maken en verkopen zullen niet gelukkig zijn met de uitlatingen van professor Geuns, biologisch onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven. Dat geeft hij ruiterlijk toe. Maar ik kan er geen begrip voor opbrengen dat politici de belangen van bedrijven zwaarder laten wegen dan de volksgezondheid. Geuns noemt het een misdaad dat sommige stoffen, zoals aspartaam, nog in het voedsel mogen.

Wat dat betreft heeft hij meer op met primitieve culturen. „Ik ken niet één stamhoofd dat toestaat dat een lid van zijn bevolking ziek wordt door slechte voeding. Dat ze in de Europese Unie lobbyisten accepteren op dit gebied, toont aan hoe ze aan het knoeien zijn.”

Klaargemaakte gerechten bevatten te veel vet, suiker, zout en smaakstoffen, vindt hij. „Massaal geproduceerd voedsel heeft geen smaak meer. Om dat te corrigeren worden al deze stoffen toegevoegd. Ik eet het liefst alles vers. Daarin ben ik misschien van het oude stempel.”

Geuns schat dat het de EU jaarlijks 230 miljard euro kost om ziekte als gevolg van slechte voeding te behandelen. Het gaat dan vooral over hart- en vaatziekten en diabetes. Het bedrag is gebaseerd op de kosten van onder andere medicijnen, ziekenhuisopnames, dotteren, hartoperaties, amputaties, speciale diëten en personeelskosten.

Geuns ondervond aan den lijve dat de westerse levensstijl vaak problemen oplevert in de vethuishouding, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. „Op een gegeven moment was mijn cholesterolgehalte te hoog.” Het advies van zijn huisarts was opvallend: „In plaats van pillen, kreeg ik het advies 10 kilo af te vallen.”

Niet alleen de toegevoegde stoffen vormen een punt van zorg voor de bioloog. „Het voedsel is zo hygiënisch dat we ons afweersysteem niet in leven kunnen houden.” Wetenschappers zijn van mening dat de kans op allergie hiermee toeneemt.

De bevolking moet wakker geschud worden, stelt Geuns.
„Ze moet nee zeggen tegen industrieproducten en kiezen voor gezonde voeding.” Aangezien niet iedereen dat kan realiseren met een eigen groentetuin, ziet hij toekomst in de biologische landbouw. „Mensen kunnen beter iets meer betalen voor biologische producten. Dan weten ze tenminste wat ze eten.” Op dit moment is investeren in deze sector in België nog niet rendabel en dus niet aantrekkelijk voor de meeste boeren.

Voor Geuns komt het uiteindelijk hierop neer: „Mensen moeten kiezen waar ze hun geld aan willen besteden: aan gezond leven of aan het genezen van kwaaltjes.”


Bron: Dagblad Metro van vandaag / Refdag