Kunstgrasvelden voetbal verhogen risico op kanker

Wo 30 Augustus 2006 13:36 | Truthseeker | 4383 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Kunstgrasvelden voor voetbal kunnen bij langdurige blootstelling leiden tot kanker. Dat meldt de gemeente Arnhem naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek van Hulpverlening Gelderland Midden (HGM).

De organisatie onderzocht een kunstgrasveld op het sportcentrum Rijkerswoerd in Arnhem. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ingelicht en heeft samen met HGM een vervolgonderzoek gestart naar de andere voetbalkunstgrasvelden in de gemeente. De resultaten worden in november verwacht.

Over de velden zijn rubberkorrels gestrooid die worden gebruikt om het risico op huidbeschadiging bij slidings te vermijden. Dit in tegenstelling tot tennnisbanen en hockeyvelden van kunstgras, die worden bestrooid met zand.

De rubberkorrels worden gemaakt van oude autobanden en bevatten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en zogeheten weekmakers. Die zijn volgens het RIVM in deze situatie niet gevaarlijk voor de gezondheid. Uit het onderzoek van HGM blijkt dat een derde, tot nu toe onbekende stof, nitrosaminen, op langere termijn wel een hogere kans op kanker geeft. Onduidelijk is volgens de gemeente nog wat de gevolgen zijn van de schadelijke stof op korte termijn. In afwachting van het onderzoek blijft het veld wel in gebruik.

Staatssecretaris van Milieubeheer Pieter van Geel (CDA) liet twee weken geleden, op basis van een onderzoek van het RIVM, nog weten dat voetballen op kunstgras geen gezondheidsrisico's oplevert. Deze uitspraak was gebaseerd op een literatuuronderzoek van het RIVM waarin de stof die door HGM is gevonden niet bekend was. In Nederland zijn ruim driehonderd kunstgrasvelden waarop wordt gevoetbald.

Bron: Trouw, ANP