'Agenten betrokken bij liquidaties Amsterdam'

Vr 14 April 2006 10:34 | Truthseeker | 7018 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De liquidaties in de onderwereld zijn gepleegd met hulp van corrupte politieagenten. Dat zegt topcrimineel Mink Kok in een gesprek dat in april 2004 door de recherche in de gevangenis is afgeluisterd. Dit blijkt uit justitiedossiers die de Amsterdamse stadszender AT5 heeft ingezien.

Volgens Mink Kok hebben agenten tegen betaling criminelen informatie verstrekt over de verblijfplaats van hun rivalen uit het criminele milieu. Het gesprek tussen Kok en zijn vriendin is opgenomen in het Rijksrecherche-onderzoek Vancouver naar corruptie bij de politie.

Mink Kok zegt daarin:
“Als de politie weet waar ik ben, dan weten mijn tegenstanders het ook. Daar ga ik gewoon vanuit. Die liquidaties zijn zo gepleegd dat zij van binnen uit altijd wisten waar hun tegenstander mobiel was. Waar ze woonden en waren. Ze waren uitzonderlijk goed geinformeerd, te goed!”

De verdachten in het omvangrijke Vancouver-onderzoek zijn de in januari gearresteerde rechercheur Jacques K. en de oud-politieman en 'informatiemakelaar' Hans van E.

Zij worden ervan verdacht maar liefst tien jaar lang geheime informatie te hebben gelekt naar criminelen, journalisten en advocaten.

Martin Hoogland
Het onderzoek van de Rijksrecherche is al begonnen op 23 april 2003. In de cel van Martin Hoogland, de moordenaar van maffiabaas Klaas Bruinsma, vinden rechercheurs op die dag zeer geheime politiedossiers. Het gaat om een power point presentatie van de Amsterdamse recherche over de liquidaties op Jan Femer en Sam Klepper, in 2000. Later blijken ook andere criminelen, zoals Dino S., en journalisten over de stukken te beschikken.
Uit het strafdossier tegen Hans van E. en Jacques K. blijkt dat zij al jarenlang werden geobserveerd en getapt. Hun ontmoetingen in een café in Slotervaart zijn bijna allemaal opgenomen door rechercheurs met richtmicrofoons.

Hells Angels
Naast het lekken naar criminelen worden Van E. en K. ook verdacht van het doorspelen van informatie naar advocaten. Een van hen is de strafpleiter Nico Meijering, die al vijftien jaar de raadsman is van Hans van E.. Meijering zou door zijn client getipt over de politie-inval bij de Hells Angels, in oktober vorig jaar. Zelf ontkent hij dit.

Uit het Vancouver-dossier blijkt dat het onderzoek naar de Hells Angels zo lek was als een mandje. De motorclub is op vele, verschillende manieren getipt over de inval. Zo trof de politie in het clubhuis Angel Place twee A4-tjes aan met de volgende, handgeschreven, tekst:

"Heren! Binnenkort komen er invallen bij members thuis, misschien ook hier. Informatie betrouwbaar. Pas op dus! Niet over praten in in verband met apparatuur. Stilte!"

Opvallend detail is verder dat de Angels een dag voor de inval werden getipt door een bouwvakker, die vertelde dat twee rechercheurs een bouwkeet voor Angel Place hadden ingericht als observatiepost.

Val
Begin januari zette justitie een val op om Jacques K. en Hans van E. op te kunnen pakken. K., op dat moment werkzaam bij de Nationale Recherche, kreeg opdracht om een verzonnen proces-verbaal over Mink Kok naar de KLPD in Driebergen te brengen. Als in de dagen daarna blijkt dat hij de informatie, doorgeeft aan Hans van E. worden de twee direct gearresteerd. Over twee weken staan de twee mannen in een pro-forma zitting voor het eerst voor de rechter.

Bron: AT5