Boek Spijkers wordt gerectificeerd

Do 26 Oktober 2006 16:09 | Truthseeker | 4402 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - De biografie over de oud-militair Fred Spijkers van onderzoeksjournalist Alexander Nijeboer wordt gezuiverd van nodeloos grievende passages aan het adres van oud-minister van Defensie Job de Ruiter. Dat zijn Nijeboer en de advocaat van De Ruiter, Harro Knijff, donderdag overeengekomen.

Bij het verschijnen van de eerste druk komt er een inlegvel waarop staat dat de journalist zijn beschuldigingen niet hard kan maken. (dat Job de Ruiter als minister van Defensie door zijn ondergeschikten werd gechanteerd met het feit dat hij minderjarige jongetjes molesteerde) Het kort geding dat de oud-CDA-bewindsman tegen de journalist had aangespannen, is daarmee van de baan.

----------

Dus nu maar zorgen dat ik een 'eerste druk' versie kan kopen, dat inlegvel gooi ik wel weg.

Bron: Telegraaf - Klokkenluideronline

Reacties

  De Ruiter razendsnel akkoord met schikking

  Do 26 Oktober 2006 23:04 | Truthseeker |

  Boek zaak Spijkers morgen gepresenteerd bij FNV


  Het boek Een man tegen de Staat van journalist Alexander Nijeboer wordt vrijdag 27 oktober gewoon aangeboden aan Agnes Jongerius van de FNV. Oud-defensieminister Job de Ruiter wilde het boek door de rechter laten verbieden omdat hij in enkele passages in verband werd gebracht met een mogelijk zedendelict. De oudbewindsman koos eieren voor zijn geld door akkoord te gaan met het opnemen van een aanvullende verklaring middels een inlegvel. De eis van De Ruiter dat Nijeboer ook moest beloven geen onderzoek meer te doen naar een mogelijk pedofiel verleden van De Ruiter werd door de auteur verworpen.

  Ondanks het feit dat Nijeboer tijdens het Kort Geding een schriftelijke verklaring kon inbrengen waarin onomwonden werd gesteld dat De Ruiter bij een chantage met betrekking tot een zedendelict betrokken zou zijn geweest, leek een schikking al snel een gunstige uitkomst. Het lot van het boek zou dan niet afhangen van een mogelijk wispelturig humeur van een rechter, maar belangrijker nog: de zedenzaak rond Job de Ruiter zou de aandacht te veel hebben afgeleid van waar het in het boek werkelijk om gaat; de misdrijven gepleegd door overheidsambtenaren in de zaak-Spijkers. Een eventueel verbod of mogelijke herdruk zou bovendien vervelend zijn geweest voor de kleine uitgeverij Papieren Tijger.

  Nijeboer had De Ruiter al op 5 augustus jl. kenbaar gemaakt dat hij van bronnen de namen kolonel Itzinga en Cees van der Giessen had gekregen. Deze respectievelijk hoofd en plaatsvervangend hoofd van de Marine Inlichtingendienst (MARID) zouden volgens die bronnen verantwoordelijk zijn geweest voor de afhandeling van de chantagezaak.


  De Ruiter beschikte al op 30 augustus over verklaringen van de twee MARID-medewerkers maar verzuimde ze naar Nijeboer door te sturen. Wel bracht hij ze in tijdens het Kort Geding. Indien Nijeboer ze eerder had ontvangen dan had hij de verklaringen waarschijnlijk in het boek opgenomen. Ook zou dat voor hem aanleiding hebben kunnen zijn om de passages te schrappen. Vandaar dat Nijeboer en uitgeverij Papieren Tijger een schikking te pruimen vonden.

  Tijdens de onderhandelingen werden onredelijke eisen van De Ruiter - zoals een verbod aan het adres van Nijeboer om verder onderzoek te doen - van tafel geveegd. Wel werd afgesproken dat de verklaringen van Itzinga en Van der Giessen zal bevatten. De twee blijken zich niets meer te kunnen herinneren en stellen met deze verklaring dus ook niet onomwonden dat een dergelijke chantagezaak nooit heeft plaatsgevonden.


  De eerste druk van het boek een inleg vel de volgende tekst zal bevatten:

  Lees hier verder: https://www.argos-online.nl/eenmantegendestaat/pivot/entry.php?id=47#body" target="_blank">Eenmantegendestaat.nl


   


  ISBN Eerste druk

  Vr 27 Oktober 2006 12:18 | Frank |

  Voor diegenen die de eeste druk van het boek willen bestellen:

  ISBN: 9789067281959