Speeltegels van autoband levensgevaarlijk

Zo 23 April 2006 13:04 | Truthseeker | 5310 keer bekeken | 1 reactie | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Valdempende tegels gemaakt van vermalen autobanden die op meer dan tienduizenden speelplaatsen en schoolpleinen in ons land liggen, vormen een groot gevaar voor de gezondheid van kinderen en het milieu.

Valdempende tegels levensgevaarlijk

De tegels, die moeten zorgen dat kinderen minder brokken oplopen bij een valpartij uit een speeltoestel, zitten vol met kankerverwekkende stukjes vermalen autoband. De rubberstukjes van de speeltegels laten makkelijk los en kunnen door kinderen in de mond worden gestopt en het grondwater vervuilen. Jarenlang heeft de industrie gezwegen over deze mogelijke gevaren.

Kankerverwekkend
Dit ondanks de vele internationale aanwijzingen daarvoor. Nooit werd een officieel onderzoek ingesteld. Het vermalen rubber in de speeltegels is afkomstig van gebruikte autobanden. Door toevoeging van oliën in de banden sijpelen kankerverwekkende pak's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in de speeltegels.

Behalve het inslikken van die rubberdeeltjes bestaat ook een groot risico dat de schadelijke stof via regenwater in de grond zakt en het milieu vervuilt.

De Europese Unie bereidt momenteel maatregelen voor om de productie van autobanden met deze gevaarlijke stoffen uit te bannen.
Bron: Telegraaf

Reacties

    Dat is geen speelgoed

    Zo 23 April 2006 13:08 | Truthseeker |

    Het blijkt de laatste dagen levensgevaarlijk om kind te zijn. Eerder werd gemeld dat de rubberen stoeptegels in speeltuinen kankerverwekkende stoffen bevatten. En nu heeft drogisterij DA een hele serie babysetjes uit de schappen gehaald, omdat deze gevaarlijk blijken te zijn.    In de setjes zit namelijk een rammelaar met kleine balletjes die kunnen loskomen. Als de baby’s die inslikken kunnen ze stikken. Dit werd opgemerkt door een klant die het meteen aan de Warenautoriteit meldde. Alle ouders die het setje al in huis hebben, kunnen het terugbrengen en hun geld terugvragen.


    Bron: http://www.nosheadlines.nl/forum.php/list_messages/2495