Woede Atoomagentschap over VS-rapport Iran

Zo 17 September 2006 02:12 | Truthseeker | 3180 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

VN-inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) hebben woedend gereageerd op een recent rapport van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over Irans atoomprogramma. Dat bevat ‘grove onjuistheden’ en is ‘oneerlijk’en ‘schandelijk’.

Dit staat dit in een brief van woensdag die donderdag is uitgelekt. Hij is gericht aan de Republikein Peter Hoekstra, voorzitter van de commissie voor inlichtingenzaken van het Huis van Afgevaardigden. De brief is ondertekend door een directeur van het Atoomagentschap, Vilmos Cserveny, namens de inspecteurs. De protestbrief is ook overhandigd aan George Schulte, de Amerikaanse ambassadeur bij het Atoomagentschap in Wenen.

In het rapport staat dat Iran uranium heeft verrijkt dat gebruikt kan worden voor de productie van atoomwapens, terwijl de hoeveelheid uranium die het land daadwerkelijk heeft verrijkt hiervoor bij lange na niet geschikt is, aldus de brief.

Het Amerikaanse rapport stelt verder ten onrechte dat het hoofd van het Atoomagentschap, ElBaradei, een belangrijke inspecteur verwijderde omdat deze zijn zorgen geuit zou hebben over Iraanse pogingen het werkelijk doel van zijn atoomprogramma te verhullen: atoomwapens produceren. De inspecteur werd volgens de brief in werkelijkheid op verzoek van Iran uit zijn functie ontheven en Iran had het recht om de inspecteur te laten vervangen.

Het rapport dat 23 augustus verscheen was bedoeld om te bevorderen dat ‘het Amerikaanse publiek begrijpt dat Iran een bedreiging vormt’, aldus Hoekstra, hoofd van de commissie.

Een aantal leden van de Amerikaanse geheime dienst heeft tegenover de Washington Post van donderdag verklaard dat het rapport minstens twaalf claims bevat die aantoonbaar onjuist zijn of onmogelijk te onderbouwen. Het agentschap schrijft het te betreuren niet bij de opstelling van het Amerikaanse rapport te zijn betrokken.

In het verleden botsten het IAEA en de VS over de vraag of Saddam Hussein massavernietigingswapens trachtte te fabriceren. Volgens David Albright, een voormalig wapeninspecteur en nu voorzitter van een vooraanstaande denktank in Washington, lijkt de Amerikaanse aanpak nu op die in de aanloop tot de Irak-oorlog.

De Iraanse dreiging wordt opgeklopt, er wordt slechte informatie gebruikt en er wordt afgegeven op de VN-inspecteurs, aldus Albright. De auteur van het omstreden rapport, Fredrick Fleitz, een voormalig CIA-agent, is assistent van John Bolton, voormalig expert voor Iran op Buitenlandse Zaken en nu ambassadeur bij de VN.

 

Bron: AP - Reuters