'Nederlandse militairen in Uzuzgan zijn te onervaren'

Di 11 April 2006 18:36 | Truthseeker | 2644 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het ontbreekt een groot deel van de militairen die naar Afghanistan zullen worden uitgezonden aan ervaring en goede voorbereiding. Dat zegt één van de twee militairen die heeft geweigerd mee te gaan op de missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan deze week in Vrij Nederland.

Een 'kippenhok' en 'een groepje hangjongeren', zo typeert de soldaat zijn peloton. "Mijn peloton bestaat voor het grootste deel uit jongens van een jaar of negentien, die net van de basisopleiding soldaat komen en nauwelijks weten hoe ze hun mitrailleur moeten vasthouden", aldus de dienstweigeraar.

Volgens de militair is er te laat begonnen met de voorbereidingen. Zo zouden de wapens straks in Uruzgan nog ingeschoten moeten worden. "Dat zal straks ter plekke in het missiegebied moeten gebeuren. Ook de test, die ieder peloton moet afleggen voordat het op uitzending gaat, hebben we echt met de hakken over de sloot gehaald", zo stelt hij.

Ook de opmerking van minister Kamp dat de best getrainde militairen naar Uruzgan zouden gaan, is bij de weigeraar verkeerd gevallen. "Maar dat zijn wij toch, dacht ik. Dat moet een grapje zijn".

Bron: Nu