Opnieuw kritiek op ervaring Uruzgan-gangers

Wo 19 April 2006 11:18 | Truthseeker | 3154 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - Minstens acht landmachtkorporaals die leiding gaan geven aan kleine groepen militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan, zijn onlangs via een spoedprocedure bevorderd tot sergeant. De reden is een gebrek aan onderofficieren bij de landmacht. Dat zeggen anonieme Uruzgan-gangers woensdag in De Telegraaf.

Onder hen zouden zich militairen bevinden die elke relevante ervaring missen. 'Het is onverantwoord en te gek voor woorden dat deze relatieve groentjes straks leiding moeten geven aan manschappen in de bijzonder gevaarlijke regio', zegt een van hen. Eerder deze maand stelde een militair die heeft geweigerd naar Uruzgan te vertrekken in weekblad Vrij Nederland dat een deel van de Uruzgan-gangers onprofessioneel en onervaren is. Dat werd door Defensie tegengesproken.

Defensie erkent tegenover De Telegraaf acht korporaals te hebben bevorderd zonder de benodigde achtergrond. 'Er gaan oudere vrachtwagenchauffeurs mee naar Afganistan die ook korporaal zijn', zegt een woordvoerder. 'Als we de groepscommandanten niet met een hogere rang naar Afghanistan sturen, kan er onduidelijkheid ontstaan over wie het voor het zeggen heeft. Vandaar de bevorderingen.'

Dinsdag meldde minister van Defensie Henk Kamp (VVD) dat de veiligheidssituatie in Uruzgan aanzienlijk is verslechterd. Daarom wordt het aantal Nederlandse militairen dat in augustus in Uruzgan neerstrijkt verhoogd van 1200 naar 1400, en in november tot 1600.


Bron: Elsevier