Emotie over walvis tekent hoe ziek wij zijn

Zo 22 Januari 2006 18:18 | Frank | 2697 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BERLIJN - De hevige emoties bij toeschouwers en mediagebruikers over de walvis die in de Theems belandde en later overleed, „zijn een teken hoe ziek wij zelf zijn. De samenleving reageerde op het lot van dit arme dier bijna als bij een massahysterie. En dat gaat te ver”, zei de Duitse zoöloog Jürgen Lange zondag.


Weliswaar is gezien de wereldwijde bedreiging van de walvis de dood van één exemplaar al erg „omdat ieder dier belangrijk is voor de totale soort”, maar de hevige emoties bij de mensen vindt Lange zwaar overdreven. „Zo gaat het nu eenmaal in de natuur.”

Hij prees wel de prestatie van de Britse deskundigen. „Dat was fantastisch, een reusachtige logistieke prestatie. En het zou super geweest zijn als de actie met succes bekroond was.” Maar de kans daarop heeft hij steeds als gering geschat. „Het ging er niet alleen om de walvis naar de Noordzee te brengen. Het was totaal onduidelijk hoe zwaargewond het dier was en hoe het ervoor stond met zijn krachten.” Toch vond hij de hele kostbare reddingsoperatie een goed idee omdat die veel oplevert voor de wetenschap. „En tegelijkertijd heeft de hele wereld gezien dat wij ons echt inzetten voor de overleving van de walvissen.”
Bron: Telegraaf

Reacties

    En dan lees je zoiets

    Zo 22 Januari 2006 20:35 | Frank |
    Japan gaat de vangst van minkwalvissen verdubbelen en gaat ook weer bedreigde walvissen vangen. Dat maakte Japan bekend bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie in de Zuid-Koreaanse havenstad Ulsan.

    Japan gaat voortaan 850 minkwalvissen per jaar vangen in de wateren rondom Antarctica. De eerste schepen varen eind 2005 uit. Ondanks de verdubbeling blijft Japan onder zijn vangstplafond van 935 minkwalvissen. Japan heeft dan ook geen toestemming nodig om de vangst van minkwalissen te verdubbelen.

    Japan gaat de komende twee jaar ook tien vinvissen per jaar vangen en dat aantal geleidelijk opvoeren tot vijftig per jaar. Vanaf 2008 gaat Japan ook 50 bultruggen per jaar vangen. Wetenschappers beschouwen vinvissen en bultruggen als bedreigde walvissoorten.

    Op termijn gaat Japan jaarlijks zo'n 1.300 walvisachtigen vangen. De andere lidstaten van de Walviscommissie zijn vierkant tegen de Japanse plannen. Vooral Australië is tegen. Australië zal er alles aan doen Japan te verhinderen walvissen te vangen in of nabij de Australische territoriale wateren.

    Japan vermomt zijn walvisvangsten al jarenlang als wetenschappelijk onderzoek. Gisteren argumenteerde Japan dat de hogere vangst van walvissen nodig is om 'meer duidelijkheid te krijgen over het ecosysteem van de walvissen in de oceaan rondom Antarctica, om een systeem te ontwikkelen voor het beheer van het walvisbestand en om het beheer van de minkvispopulatie te verbeteren.' In realiteit gebeurt er weinig wetenschappelijk onderzoek en wordt het walvisvlees gewoon verkocht aan dure restaurants. Volgens het Wereldnatuurfonds is het helemaal niet nodig walvissen voor studieredenen te doden.

    Tijdens de eerste dag van de jaarvergadering van de Internationale Walviscommissie slaagden de voorstanders van de hervatting van de commerciële walvisvangst er niet in genoeg stemmen te verzamelen. 24 landen, waaronder Japan, Noorwegen en Denemarken, stemden voor. 31 landen stemden tegen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland en België. Er waren ook twee onthoudingen. Een Japans voorstel om de geheime stemming in te voeren haalde het evenmin.

    De commerciële walvisvangst is sinds 1986 verboden. De Internationale Walviscommissie creëerde toen wel een achterpoort, de zogenaamde vangst voor 'wetenschappelijk onderzoek.'

    https://www.tijd.be/" target="_blank">http://www.tijd.be/