Medewerkers Cheney en Rumsfeld zeggen Bush dat hij almachtig is
(Novum/AP) - De veel bekritiseerde manier waarop de Verenigde Staten omgaan met buitenlandse terreurverdachten wordt de Amerikaanse president George Bush ingegeven door medewerkers van vice-president Dick Cheney en van minister van defensie Donald Rumsfeld. Zij vertellen Bush dat hij als Amerikaanse president almachtig is en zich niet hoeft te bekommeren om de Geneefse Conventies. Dat onthult de voormalige stafchef van oud-minister van buitenlandse zaken Colin Powell in een interview met persbureau Associated Press.
Volgens oud-stafchef Lawrence Wilkerson houdt Bush zich te weinig bezig met de details van het Irak-beleid. Daardoor hebben medewerkers verkeerde beslissingen kunnen nemen. De schuld ligt bij Cheney en Rumsfeld, aldus Wilkerson. Vooral over Cheney oordeelt hij hard. Cheney moet écht hebben gedacht dat Irak een broedplaats was voor terroristen, zei hij, want als Cheney dit niet werkelijk geloofde, dan maakt dat van hem ofwel een idioot, of een misdadige schoft.
Volgens Wilkerson zeiden medewerkers van Rumsfeld en Cheney tegen Bush dat hij als opperbevelhebber van het leger 'alles kan doen wat hij verdomme maar wil'. Powell, medewerkers van het ministerie van buitenlandse zaken, legerleiders en - zo nu en dan - de toenmalige nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice maanden Bush tot terughoudendheid wat betreft de behandeling van gevangenen, aldus Wilkerson. Powell verzette zich volgens Wilkerson regelmatig tegen Rumsfeld. Eens schreeuwde hij hem door de telefoon toe: "Donald, besef je wel wat je ons imago aandoet!"
Bush stelde in 2001 en 2002 een compromis op om de twee kampen in zijn regering tevreden te stellen, zei Wilkerson. Het compromis, dat destijds fel werd bekritiseerd door burgerrechtenorganisaties, hield een erkenning in van het feit dat er in de oorlog tegen het terrorisme minder omzichtig kan worden omgesprongen met gevangenen. Volgens Wilkerson was het verdedigbaar, maar werd het vrijwel onmiddellijk ondermijnd. In de praktijk volgen de VS de richtlijnen van hardliners zoals Cheney en Rumsfeld, die volgens Wilkerson de vrije hand willen om gevangenen hardhandig te kunnen ondervragen in Guantanamo en op andere locaties.