KPN met verf besmeurd

Wo 12 Oktober 2005 10:32 | Frank | 2970 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAN (Ravage) - Antimilitaristen van de legendarische actiegroep Onkruit hebben weer toegeslagen. Dit keer moest een gebouw van KPN in Amsterdam het ontgelden. De afgelopen nacht werd de gevel bewerkt met verfbommen en andere narigheid. Met deze actie protesteert Onkruit tegen de deelname van KPN aan de NIID-wapenconferentie van komende donderdag.

De actiegroep ageert tegen de rol die KPN speelt in de oorlogsindustrie. Het electronicaconcern levert onder meer de bedrading voor de omstreden JSF-gevechtsvliegtuigen. Komende donderdag neemt het bedrijf deel aan de NIID-wapenconferentie, waar de overheid het Nederlandse bedrijfsleven koppelt aan buitenlandse orders.

"Naast wapenbedrijven als Stork en Thales zijn er ook een heleboel 'gewone' bedrijven betrokken bij wapenproductie en wapenhandel, zoals KPN, Siemens, IBM, Philips en Reed Elsevier", stelt Onkruit in een persverklaring. "We zullen deze bedrijven met directie acties moeten dwingen om te stoppen met deze walgelijke praktijken."

De actiegroep verwijst in de verklaring verder naar een eerdere actie van RAMA in het Gelderse Stroe, waarbij ruim 1600 legerbanden lek werden gestoken. Naast het middels acties direct confronteren van bedrijven, vindt Onkruit het "belangrijk om het leger aan te pakken, zoals de Radicale Anti Militaristische Actie onlangs heeft gedaan."

De actie werd opgedragen aan de in de koepelgevangenis van Breda verblijvende Turi Vaccaro, die begin augustus twee F-16's demonteerde op de militaire vliegbasis Woensdrecht. Turi, die zich moedwillig in de hangaar van Woensdrecht heeft laten arresteren en de actie schriftelijk bekend heeft, komt donderdag 13 oktober om 13.30 uur voor bij de politierechter in Breda.

Onkruit claimde tevens de actie van 29 september jl. waarbij de gevel van het NIID-kantoor in Den Haag met verfbommen werd bestookt. "Wapenhandelaren verdienen grof geld aan de dood of verminking van talloze mensen. Mede dankzij hen worden oorlogen, andere gewelddadige conflicten en situaties van onderdrukking in stand gehouden", stellen de antimilitaristen in de verklaring van de actie.

Op donderdag 13 oktober vindt in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag de jaarlijkse NIID conferentie plaats (Nederlandse Industriele Inschakeling Defensieopdrachten). De NIID is de belangenorganisatie voor de gezamenlijke Nederlandse defensie-industrie en is een van de belangrijke drijfveren achter de Nederlandse deelname aan het Joint Strike Fighter project.

NIID bevordert optimale inschakeling van de industrie bij opdrachten van het ministerie van Defensie, zowel binnen als over de grens. Mede dankzij de NIID worden honderden miljoenen euro's over de balk gesmeten om Nederlandse bedrijven mee te laten werken aan de bouw. Het samenwerkingsverband 'Ontwapen! U' protesteert die dag vanaf 13 uur bij het congrescentrum.

Hier volgt de integrale tekst van Onkruit over de actie van 9 op 10 oktober:

"In de nacht van zondag op maandag 10 oktober heeft Onkruit bij KPN aan de Drenthsestraat in Amsterdam leuzen gespoten, de sloten dichtgelijmd en verfbommen gegooid. Dit alles uit protest tegen de deelname van KPN aan de NIID wapenbeurs die op 13 oktober in Den Haag gehouden zal worden. Naast wapenbedrijven als Stork en Thales zijn er ook een heleboel 'gewone' bedrijven betrokken bij wapenproductie en wapenhandel, zoals KPN, Siemens, IBM, Philips en Reed Elsevier. We zullen deze bedrijven met directie acties moeten dwingen om te stoppen met deze walgelijke praktijken. Ook is het, naast het direct confronteren van dergelijke bedrijven, belangrijk om het leger aan te pakken, zoals de Radicale Anti Militaristische Actie onlangs heeft gedaan. Help een handje en kom vannacht nog in actie! Onkruit is geen actiegroep, maar een groep acties. Iedereen die directe, geweldloze acties wil voeren tegen het militaire apparaat kan zichzelf Onkruit noemen. Succes!

Deze actie werd uitgevoerd in solidariteit met Turi, de vredesactivist die nu al twee maanden vastzit voor het onklaar maken van twee F-16's."

Bron: r a v a g e a c t i e b l a d