Aspirine kan huidkanker voorkomen

Di 8 November 2005 11:40 | Innercircle | 3389 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen
Het geneesmiddel aspirine zou volgens Australische wetenschappers de kans op het krijgen van huidkanker verminderen. Eerder werd al aangetoond dat aspirine helpt om het risico op hartproblemen te verminderen.
Volgens een studie van het medisch onderzoeksinstituut van Queensland zou de regelmatige inname van anti-inflammatoire non-steroïde geneesmiddelen, zoals aspirine, het menselijk lichaam verhoogde bescherming geven tegen huidkanker en vlekken die veroorzaakt worden door de zon.

"We hebben ontdekt dat mensen die op regelmatige basis aspirine innamen een beduidend minder groot risico hebben op het ontwikkelen van huidkanker dan de mensen die geen aspirine innamen", aldus David Whiteman, een van de onderzoekers. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in een gespecialiseerd Amerikaans medisch tijdschrift over dermatologie.
"Bovendien is uit het onderzoek ook gebleken dat de mensen die nog nooit huidkanker hadden en die regelmatig aspirine nemen veel minder vlekken, veroorzaakt door de zon, op hun lichaam hadden", luidt het nog. De onderzoekers benadrukken ook dat er geen enkel voordelig effect werd opgemerkt bij mensen die af en toe aspirine gebruiken. "Het gaat wel degelijk om regelmatig gebruik op lange termijn", aldus nog Whiteman.
Volgens de studie stoppen medicijnen als aspirine de aanmaak van de cyclo-oxyglandines, een soort enzyme dat bepaalde types kanker zich laat ontwikkelen.

Het onderzoek werd gedurende vijftien jaar gehouden bij meer dan 1.600 inwoners van een stad in zuiden van de Australische deelstaat Queensland. David Whiteman benadrukt wel dat er nog verdere klinische tests nodig zijn.
Bron: Frontier Sciences Foundation