Mensenhandel brengt wereldwijd miljarden op

Vr 9 December 2005 17:40 | Innercircle | 2949 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Mensenhandel is jaarlijks goed voor een omzet van ongeveer 35 miljard dollar en daarmee is het een van de lucratiefste takken van de internationale criminaliteit. Dat heeft Helga Konrad, de speciale vertegenwoordiger voor de strijd tegen de mensenhandel van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE), vrijdag in Berlijn gezegd.

Prostitutie
Jaarlijks zouden twee miljoen mensen het slachtoffer zijn van mensenhandelaars. Mensenhandel is niet hetzelfde als mensensmokkel. Bij het laatste gaat het er enkel om mensen illegaal een grens over te zetten. Slachtoffers van mensenhandel daarentegen, kunnen zich niet vrijwillig bevrijden uit hun situatie. Het gaat vooral om vrouwen die tot prostitutie gedwongen worden en om dwangarbeiders in de landbouw- en bouwsector.

"Mensenhandel kan niet bestreden worden als de grenzen worden gesloten", aldus Konrad. Niet zelden komen de slachtoffers legaal het land binnen. Als ze dan uitgewezen worden, bemoeilijkt dat het onderzoek tegen de mensenhandelaars. De mechanismen die gebruikt worden tegen illegale migratie, werken niet in de strijd tegen mensenhandel.

Bron: Belga