Indrukwekkende Tegenlicht documentaire aankomende zondag

Za 7 Januari 2006 01:38 | Innercircle | 5050 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
In de Colombiaanse burgeroorlog vechten sinds jaar en dag linkse guerrillabewegingen, regeringstroepen en rechtse paramilitaire groeperingen een uitzichtloze strijd. De laatste jaren heeft het strijdtoneel zich meer en meer naar stadswijken verplaatst, waar guerrilla's en paramilitairen de dienst uitmaken.

Stadsbendes sluiten zich aan en het nationale conflict is daardoor veranderd in een wrede stadsoorlog waarin wijken tegen elkaar vechten.
De documentaire La Sierra laat op indrukwekkende wijze zien hoe paramilitaire jongeren hun wijk beschermen en beheersen, en hun leven laten bepalen door wapens, oorlog en dood. Op zestienjarige leeftijd als weduwe met kind(eren) achterblijven is een dagelijkse realiteit.

La Sierra is een wijk in de Colombiaanse stad Medellin. In de film wordt gedurende een jaar het leven van verschillende jongeren in deze wijk gevolgd. La Sierra vertelt het verhaal van Edison, een 22-jarige paramilitaire leider en vader van een zesjarig kind, van Cielo, een 17-jarige moeder, weduwe en verloofde van een gevangene, en van Jesus, een 19-jarige paramilitaire soldaat.

Op een plek waar journalisten zelden worden toegelaten, waren de filmmakers getuige van de alledaagse praktijk van armoede en oorlog. Dat leidde tot een ontluisterende film over het bestaan van krachtige jongeren die met één allesbepalend perspectief opgroeien: oorlog

Regie: Scott Dalton en Margarita Martinez
VS/Colombia 2004
Bewerking voor Tegenlicht: Gijs Meyer Swantee
Eindredactie Tegenlicht: Doke Romeijn/Frank Wiering Kogels ontwijken en vertrouwen winnen
Interview met de regisseurs van La Sierra

Bron: VPRO