Irisscan totaal onbetrouwbaar

Do 23 November 2006 18:36 | Innercircle | 2827 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De irisscan, geroemd als het meest betrouwbare en snelle identificatiemiddel bij bijvoorbeeld grensbewaking, is niet waterdicht. Op drie eenvoudige manieren kunnen criminelen zich voordoen als iemand anders en fluitend langs de controle lopen.

Irisscanapparatuur blijkt in de praktijk geen onderscheid te maken tussen een echt oog en een fotokopietje. Ook zwartwitfoto's, bedrukte contactlenzen en uitvergrote portretfoto's, zelfs uit iemands kindertijd, worden doodleuk geaccepteerd.

Het probleem wordt bevestigd door dr. Arnout Ruifrok van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens Ruifrok, die bij het NFI verbonden is aan de afdeling beeldanalyse en biometrie, is het mogelijk een foto van een iris te maken, hier de pupil uit te knippen, het plaatje voor het oog te houden en door de controle te komen.

"De irisscanner herkent de opening van de pupil en bepaalt vanuit het middelpunt van de pupil wat de iris is. Ook is het mogelijk om, gebruikmakend van bedrukte contactlenzen, irisscanners te foppen", aldus Ruifrok in een justitierapport over identiteitsfraude.

Alternatief

De betrouwbaarheid van de irisscan wordt in ons land zo groot geacht, dat het systeem is ingevoerd als alternatief voor de standaard paspoortcontrole. Reizigers die in het bezit zijn van een irispas, waarin de chip zit met hun ingescande iris, hoeven bij de grenspassage alleen even hun oog voor het lensje te houden. Als de gegevens in de chip zijn vergeleken met de unieke gegevens van het echte oog, mogen ze doorlopen naar het vliegtuig. Maar ook vele duizenden medewerkers op Schiphol legitimeren zich met een dergelijke irispas. Cabinepersoneel, douaniers, marechaussees, bagagepersoneel en schoonmakers kunnen zo gaan en staan waar ze willen.

Hoe verbijsterend simpel het systeem omzeild kan worden, staat beschreven in een Amerikaans onderzoek, dat ook bekend is bij het ministerie van Justitie. Daarin wordt zelfs geadviseerd hoe men een zo goed mogelijke fotokopie van het oog kan maken. Zo wordt afgeraden een flitser te gebruiken, vanwege de weerspiegeling op de foto.

De onderzoekers hebben tests gedaan met meerdere types irisscanners en softwarepakketten. In vrijwel alle gevallen accepteerden de scanners het kopietje als een echt oog, zelfs bij afbeeldingen met een lage resolutie en met zwartwitfoto's. Nog schrijnender is dat de systemen voor het lapje te houden zijn met foto's uit de kindertijd, zelfs van twintig jaar geleden. " Na wat oefening was het gemakkelijk om de systemen te passeren met de nepirissen", aldus de Amerikaanse onderzoekers.
Bron: Frontier Sciences Foundation