Sonarapparatuur heeft vernietigend effect op dieren

Ma 1 Mei 2006 15:23 | Innercircle | 6153 keer bekeken | 4 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Op alle grote wereldzeeën worden door de Amerikaanse marine proeven en oefeningen met sonarapparatuur gehouden, die in strijd zijn met internationale milieuwetgeving. Als gevolg hiervan worden zeezoogdieren verwond en gedood. Via dit proces willen wij aantonen, dat dit voor dieren vernietigend effect kan worden vermeden als de marine zich bij het testen van mid-frequente sonar zou bedienen van beproefde walvissparende methoden.

Via dit proces, aangespannen door de National Resources Defense Council (NRDC) en een aantal natuurbeschermingsorganisaties waaronder het IFAW, zou de Marine moeten worden gedwongen een plan te ontwikkelen om de schadelijke gevolgen die walvissen en andere zeezoogdieren ondervinden van het testen van sonar, te verminderen.

Meer weten over IFAW's juridische strijd voor de walvissen? Kijk op kintera.org
Bron: IFAW

Reacties

  Betere apparatuur...

  Ma 1 Mei 2006 15:27 | Innercircle |

  Londen - De Britse marine gaat haar schepen uitrusten met apparatuur die moet voorkomen dat walvissen in de war raken door sonargeluiden en stranden. Het ministerie van Defensie heeft het systeem ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van St. Andrews.

  Met behulp van software kan de bemanning van de schepen binnenkort de geluiden van meer dan honderd zeezoogdieren herkennen. Als er exemplaren in de buurt zijn, gaat de sonarapparatuur uit. Onder meer de Verenigde Naties hebben honderden strandingen van walvissen toegeschreven aan het gebruik van sonar. Vermoedelijk verstoren sonargeluiden het natuurlijke 'navigatiesysteem' van walvissen. Daardoor zwemmen ze te snel naar de oppervlakte, waarna ze last krijgen van caisson-ziekte. Dat is een dodelijke aandoening waar ook duikers die te snel boven komen last van krijgen

  bron: https://www.sunday-times.co.uk" target="_blank">The Sunday Times.


  respect voor de zee !

  Ma 1 Mei 2006 20:44 | toulouse |

  De zee fungeerd als de baarmoeder van de aarde. Uit haar is alle leven  gekomen , in haar gaat alles terug. Daarom juist zou de mensheid haar moeten eren en respecteren en ophouden zich te gedragen als een allesvernietigend monster.


  Jacques Cousteau heeft  daar genoeg onderzoek naar gedaan, en prachtige documentaires over gemaakt.Meer dan ooit brandend actueel !


  Ik lust tegenwoordig geen tonijn meer... raar hé ...


  Honderden dode dolfijnen op kust van Zanzibar

  Di 2 Mei 2006 00:55 | Truthseeker |

  Honderden dode dolfijnen op kust van Zanzibar


  28-04-2006
  (Novum/AP) - Op de noordkust van het eiland Zanzibar in de Indische Oceaan zijn vrijdagochtend meer dan vierhonderd dode dolfijnen aangespoeld. Dat hebben bewoners meegedeeld. Het is nog onduidelijk waaraan de dieren zijn gestorven. De autoriteiten hebben het publiek gewaarschuwd geen vlees van de dode dieren te eten.


  https://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_buitenland/article298409.ece/Honderden+dode+dolfijnen+op+kust+van+Zanzibar" target="_blank">Lees hier verder...


  Zoetwatervis en nijlpaard met uitsterven bedreigd

  Di 2 Mei 2006 07:37 | Frank |

  IJsberen, nijlpaarden en zoetwatervissen worden met uitsterven bedreigd, net als nog zo'n 16.000 dier-, vogel, vis- en plantensoorten. Dat heeft de World Conservation Union (IUCN) dinsdag bekendgemaakt.

  Volgens de in Zwitserland gevestigde organisatie is het aantal bedreigde diersoorten vergeleken met de laatst gepubliceerde 'Rode Lijst' uit 2004 met vijfhonderd toegenomen. Eén op de drie amfibieën, een kwart van de naaldbomen en zoogdieren en één op de acht vogels staat op het punt uit te sterven, zo blijkt uit een voorpublicatie van de Rode Lijst van 2006. Het volledige rapport wordt later deze week gepubliceerd.

  "Het verlies aan biodiversiteit wordt groter, in plaats van dat het langzamer gaat", zegt IUCN-directeur Achim Steiner. "De gevolgen van deze trend voor de productiviteit en veerkracht van ecosystemen en voor de levens en het levensonderhoud van miljarden mensen die van die ecosystemen afhankelijk zijn, zijn verregaand."

  Op de Rode Lijst staan veertigduizend soorten gerangschikt naar risico van uitsterven. Het totale aantal soorten dat op aarde leeft is onbekend, maar de meeste wetenschappers gaan uit van naar schatting vijftien miljoen. Daarvan zijn 1,8 miljoen soorten in kaart gebracht.


  https://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_buitenland/article300983.ece/Zoetwatervis+en+nijlpaard+met+uitsterven+bedreigd" target="_blank">Lees hier verder