Veel mobiel bellen kan leiden tot oogproblemen

Vr 14 Oktober 2005 19:27 | Innercircle | 3522 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
JERUZALEM - Veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon kan leiden tot permanente oogproblemen, en zelfs tot de oogziekte cataract. Sinds de opmars van de gsm, zijn al heel wat waarschuwingen gelanceerd over de gevaren die aan het gebruik ervan zouden zijn verbonden. Zo zou er risico op kanker of hersenschade bestaan.

Tot nu toe bleven echte bewijzen voor de eventuele schadelijkheid van de mobiele telefoon uit, maar wetenschappers van de faculteit medicijnen van het Israëlische Instituut voor Technologie laten weten wel degelijk één gevaar te hebben geïdentificeerd: ernstige oogproblemen.

Zij stelden de ooglenzen van jonge kalveren (qua structuur vrij identiek aan het menselijk oog) bloot aan warmte die te vergelijken is met de temperatuurstijging die je krijgt tijdens een lang gsm-gesprek en aan microgolfstraling zoals die door een draagbare telefoon wordt geproduceerd.

Toen de lenzen na twee weken werden vergeleken met de ogen van andere kalfjes, bleek dat het oogweefsel bij de proefdieren een bobbeltje had gevormd, dat sterke overeenkomst vertoont met de eerste fase van de ernstige oogaandoening cataract.

Volgens onderzoeksleider professor Levi Schächter "toont dit onomstotelijk aan dat microgolven onherstelbaar oogletsel kunnen veroorzaken en daarom adviseren wij mensen met een gsm daar zo weinig mogelijk gebruik van te maken, tot wij nader onderzoek hebben afgerond".
Bron: Nu.nl