Onderzoekers: mobiele-telefoonsignaal prikkelt hersenschors

dinsdag 27 juni 2006 11:12 | Innercircle | 3814 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
In een artikel dat in juli zal verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Neurology claimen neurologen verbonden aan het Fatebenefratelli onderzoekscentrum in het Italiaanse Brescia dat de straling van mobiele telefoons cellen in de cortex ofwel hersenschors prikkelt.

In het wetenschappelijke onderzoek, waaraan vijftien jonge mannen meededen, moesten de deelnemers 45 minuten bellen met een mobiele telefoon. Hierbij werd gebruikgemaakt van de 900-MHz-frequentieband. Na drie kwartier gebeld te hebben, bleken bij twaalf van de vijftien deelnemers cellen gestimuleerd te zijn in het gebied van de cerebrale cortex.

De cerebrale cortex is het gebied in de hersenen waar informatie uit de rest van het lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt. Vervolgens wordt deze geïnterpreteerde informatie in de cerebrale cortex weer omgezet in gedachten en concrete aansturingen van het lichaam. Na ongeveer een uur was er van die geprikkeldheid niets meer te bemerken en was de status weer teruggevallen naar de normale staat voor dit hersengebied. Paolo Maria Rossini van het onderzoeksteam benadrukt in het onderzoeksartikel dat de onderzoeksconclusie geen uitspraken doet over de eventuele schadelijkheid van de hersenschorsprikkeling.

In het wetenschappelijke artikel wordt wel gespeculeerd dat mensen die lijden aan een ziekte die te maken heeft met hersencelstimulatie zoals epilepsie, mogelijk schadelijke gevolgen zouden kunnen ondervinden. 'Langdurige en herhaaldelijke blootstelling aan elektromagnetische frequenties, gekoppeld met intensief gebruik van gsm's in het dagelijks leven, kan mogelijk schadelijk zijn voor patiënten met een hersenafwijking', aldus het artikel.
Bron: Frontier Sciences Foundation
Externe link: http://www.fsf.nl

 Quote

The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and all science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer pause to wonder and stand rapt in awe, is as good as dead: his eyes are closed.
Albert Einstein