Bos Schinveld vrij van activisten

Wo 11 Januari 2006 01:17 | Innercircle | 3071 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
SCHINVELD - Ook de laatste twee activisten die nog in de boomhutten in het Schinveldse bos zaten, hebben hun verzet gestaakt. Dat meldde zowel de politie als de activisten van GroenFront!. Zij zijn dinsdag rond 17.30 uur losgemaakt door de leden van de Brand- en Traangaseenheden van de mobiele eenheid. De twee hadden zichzelf in beton gegoten.Luchtfoto van het bosgebied bij Schinveld dinsdagmiddag. De ontruiming van de kampementen van de demonstranten is in volle gang. Een flink stuk van het bos is al gekapt.

In de loop van dinsdag verlieten de meeste overgebleven actievoerders vrijwillig de boomhutten. De activist die zich sinds maandagochtend vroeg had verschanst in een tunnel in het bos, gaf zich ook over. Hij was eruit ‘gepraat', aldus de politie.

Het verwijderen van de actievoerders uit de boomhutten en tunnels heeft ruim 40 uur geduurd. De actie begon maandagochtend vroeg om 02.00 uur. In totaal zijn 103 personen aangehouden. Van hen zitten dertig personen nog vast.

Het kappen van het zes hectare bos ten behoeve van de NAVO-basis gaat voorspoedig. Om 19.00 uur was 3,6 van de 6 hectare gekapt. De houthakkers schorten het kappen om 21.00 uur op en zetten hun werk vanaf woensdag 06.00 uur weer voort. In het bos zijn verlichte heliumballonnen opgelaten zodat ook in het donker kan worden gewerkt.

Maandag konden de aannemers al anderhalve hectare bos kappen. Voor het weekeinde moet de rest van de zes hectare tegen de vlakte liggen. De NAVO wil dat het bos verdwijnt voor de veiligheid van de AWACS-vliegtuigen die op de naburige basis landen. De vliegbasis Geilenkirchen ligt net over de grens in Duitsland. Omwonenden en actievoerders stellen dat de vliegtuigen dan nog lager over de huizen vliegen en dat het bos van grote natuurlijke en historische waarde is.

Bron: ANP