Lezen met je oren

Zo 15 Januari 2006 12:06 | Innercircle | 2362 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Luisteren naar verhalen op cd is niet alleen voor kleine kinderen, ook voor volwassenen verschijnt er steeds meer luisterliteratuur. Voor in de auto of als alternatief voor een avondje televisiekijken. Een overzicht van het aanbod.

Vroeger waren er cd's met liedjes en voorgelezen boekjes alleen voor kleine kinderen. Verhalen van Nijntje bijvoorbeeld, voorgelezen door een leuke kinderstem. Inmiddels zijn er ook voor oudere kinderen en volwassenen tal van boeken op cd te krijgen. Luisterboeken kunnen voor kinderen die minder goed lezen ook een uitkomst zijn. Ze zijn wel benieuwd wat er in die beroemde kinderboeken staat, maar het zelf lezen van die boeken is toch te moeilijk of gaat te langzaam. Dan zijn luisterboeken heerlijk. Ook in tijdnood verkerende middelbare scholieren laten zich graag literatuur voorlezen.

Voor kinderen heb je bijvoorbeeld de verhalen van Paulus de boskabouter van Jean Dulieu, Het Luisterboek van Pieter Konijn en zijn Vrienden, Minoes en Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt, Sjakie en de Chocoladefabriek en andere boeken van Roald Dahl, verscheidene boeken van de Kameleon, Pietje Bell, de eerste vijf Harry Potterboeken en cd's waarop verhalen van verschillende schrijvers staan. Zojuist verschenen: Hoe overleef ik mijn eerste zoen voorgelezen door de schrijfster Francine Oomen.

Veel volwassenen vinden het prettig tijdens het autorijden ergens naar te luisteren. Ze hebben in de auto vaak de radio aan. Terwijl je in de file staat, luister je naar de boeken die je altijd al wilde lezen. Maar ook als je in de vakantietijd een verre reis maakt met de auto en de Nederlandse zenders niet meer kunt ontvangen is een voorlees-cd een mogelijkheid. Er zijn gezinnen die op die manier gezamenlijk een Harry Potter-boek luisteren. Met het eerste deel, De steen der wijzen, schijn je ongeveer tot Basel te komen. Er zijn voor dit 'reisluisteren' speciale cd's verschenen, Boeken voor onderweg genaamd, met op elke cd verhalen van acht verschillende schrijvers.

De reisgenoten, het eerste deel van de In de ban van Ring-trilogie van Tolkien, en De Hobbit zijn ook op cd uitgekomen. En zo langzamerhand komt er ook steeds meer voorgelezen volwassen literatuur op cd. Veel boeken kunnen scholieren op de middelbare school voor hun leesdossier gebruiken. Er zijn al boeken of verhalen verschenen op cd van onder meer Boudewijn Büch, Adriaan van Dis, Ronald Giphart, Hella Haasse, Remco Campert, Simon Carmiggelt, Midas Dekkers, Freek de Jonge, Max Pam en Gerard Reve. Pas uitgekomen in deze reeks: Leef! van Maria Goos en Bezeten van mij van Nicci French. De verhalen zijn vaak voorgelezen door de schrijver zelf.

Luisterboeken verschillen flink in prijs, afhankelijk van waar je ze koopt. Ze zijn bij de boekwinkel te koop, maar ook via de internetboekwinkel. Ook de sites van Lijsters (de uitgever die kwalitatief goede kinderboeken voordelig uitbrengt, www.lijsters.nl) en op www.luisterboeken.nl vind je een overzicht van verschenen titels. Via www.luistereenboek.nl kun je nieuwe, maar ook tweedehands luisterboeken verkrijgen.

Een geheel nieuwe ontwikkeling is het legaal gratis downloaden van voorgelezen boeken, voor op de MP-3 speler. Na een behoorlijke zoektocht via http://boeken.vpro.nl/ (en dan naar audioboeken of deze term intypen bij het zoekscherm) of www.voorlezer.net kom je op sites waar de minder bekende verhalen en gedichten van topauteurs uit de vorige eeuw voorgelezen worden aangeboden, om gratis te downloaden.

Marieke Henselmans

Bron: Genoeg.nl