Nationale Wetenschapsquiz 2005: de uitslag

Do 29 December 2005 01:06 | Innercircle | 3385 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Deelnemers aan de Nationale Wetenschapsquiz 2005 kunnen slecht een toren van stoeptegels bouwen. Dat blijkt uit analyse van de duizenden inzendingen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Slechts 17 procent van de inzenders weet dat de toren oneindig ver kan overhangen. Van de liefde hebben de inzenders duidelijk meer verstand. Zo'n 86 procent weet dat een in een boom gekerfd hartje niet omhoog gaat als de boom verder groeit. Ruim twintigduizend mensen stuurden hun antwoorden in voor de seniorquiz of de juniorvariant. NWO organiseert de quiz samen met de VPRO.

Gemiddeld hadden de inzenders iets meer dan de helft van de vragen goed. Lezers van de Natuurwetenschap & Techniek scoorden het hoogst (11,6 vragen goed). Ook lezers van de VPRO Gids, de Volkskrant, Kidsweek en het Financieele Dagblad hadden gemiddeld zo'n 11 vragen goed.

De grootste verschillen tussen mannen en vrouwen traden op bij de vraag hoe een parachutist in de lucht de regenboog ziet. Meer dan de helft van mannen wist dat de parachutist de regenboog als een cirkel ziet. Van de vrouwen wist slechts vier op de tien deze vraag goed te beantwoorden. De dames hadden echter duidelijk meer verstand van de wachttijden op het treinperron. Bijna zes op de tien wist dat ze gemiddeld meer dan tien minuten moesten wachten als er drie treinen per uur rijden. Van de mannen wist slechts de helft het goede antwoord.

Bij de vraag waarom pinguïns zo eigenaardig lopen is iets misgegaan tijdens een herschrijfronde. Deze vraag telt daarom niet mee voor de prijzen.

Winnaar van de Nationale Wetenschapsquiz 2005 is Nathalie Boudin uit Oegstgeest. De wetenschapster wint een reis naar Rum. De tweede prijs, een trip naar de Ranzig, gaat naar Petra Huigsloot uit Amersfoort. De ontdekkingsreis naar Raar of Reet is voor de winnaar van de derde prijs, Ria Dirksen uit Oostzaan. Alle drie de winnaars hadden alle vragen goed beantwoord. De beste groep was Studievereniging A-Eskwadraat uit Utrecht. De studenten van deze vereniging winnen een reisje naar Raar. In totaal hadden elf deelnemers de quiz foutloos beantwoord.

** Winnaars televisie
De winnaar van de televisieuitzending was het team van de zee-onderzoekers, bestaande uit Norbert Dankers (Alterra), Sarah Kraak (RIVO) en Kees Veth (NIOZ). Met de hulp van een team van studenten, die hoog hadden gescoord in de studentenvariant van de quiz, behaalde het team van de zee-onderzoekers een nipte overwinning op het team van de Technische Universiteit Eindhoven.
Bron: Vpro