Disney, Chevron en Citigroup aan de schandpaal

Zo 29 Januari 2006 12:14 | Innercircle | 2125 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De multinationals Disney, Chevron en Citigroup hebben een prijs gekregen waar ze niet op zitten te wachten. Woensdag werden ze in het Zwitserse Davos uitgeroepen tot 'meest onverantwoorde ondernemingen'.

Met de 'Public Eye Award 2006' willen de Zwitserse organisaties The Berne Declaration en Pro Natura de aandacht vestigen op bedrijven die een voorbeeld zijn van 'sociaal en milieu-onvriendelijk gedrag'.

De uitreiking valt samen met de opening van het Wereld Economisch Forum in Davos. Dit is een jaarlijkse bijeenkomst van industriëlen, wetenschappers en beleidsmakers.

De Public Eye-bijeenkomst is zeven jaar geleden in het leven geroepen om tijdens het Wereld Economisch Forum een tegengeluid te laten horen.

Voor de Public Eye Award 2006 zijn twintig bedrijven genomineerd die zich hebben misdragen. De nominaties zijn aangedragen door maatschappelijke organisaties uit allerlei landen.

Milieuvervuiling in de Amazone.

Foto: Amazon Watch

Het Amerikaanse oliebedrijf Chevron won in de categorie milieu. Chevron is genomineerd voor het vervuilen van grote gebieden van het regenwoud in Ecuador.

The Walt Disney Company spande de kroon in de categorie 'Sociale Rechten'. Een organisatie uit Hongkong heeft het Amerikaanse media- en speelgoedconcern genomineerd omdat de Chinese fabrieken waar Disney-producten worden gemaakt, hun personeel uitbuiten.

De derde winnaar is Citigroup Inc., in de categorie 'Belasting'. Volgens de Public Eye- organisatie werkt haar Zwitserse dochteronderneming, Citibank, mee aan belastingontduiking. Citibank zou miljonairs en bedrijven helpen hun geld buiten het bereik van nationale overheden te plaatsen.

Dit jaar werd er voor het eerst ook een Positive Award uitgereikt aan een initiatief dat succesvol campagne heeft gevoerd tegen onverantwoord ondernemen. De winnaars van de Positive Award zijn een Mexicaanse vakbond en twee Duitse organisaties. Gezamenlijk zorgden deze organisaties voor een heropening van een bandenfabriek van Continental in de Mexicaanse stad El Salto. De fabriek is een coöperatie geworden.

Bron: Oneworld