Witte Huis ziedend over onthulling CIA-plan

Vr 30 Juni 2006 09:49 | Innercircle | 2807 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het Witte Huis gaat voluit in de aanval tegen de krant The New York Times. De krant heeft het aangedurfd om een geheim CIA-programma te onthullen dat in miljoenen geldtransacties gaat neuzen naar sporen van terrorisme.

Een zichtbaar geïrriteerde president Bush noemde het eergisteren in het Witte Huis ,,schandelijk'' dat de media het geheime CIA-programma aan het licht brachten. ,,Dit maakt het moeilijker om de oorlog tegen de terreur te winnen'', vond Bush.

Drie Amerikaanse kranten schreven als eerste dat de geheime dienst inzage had in data van Swift, een nabij Brussel zetelende organisatie die als zenuwcentrum fungeert in het wereldwijde geldverkeer. In de berichtgeving nam de New York Times duidelijk de leiding en het Witte Huis richt daarom specifiek zijn pijlen op die krant.

Volgens de officiële woordvoerder Tony Snow moest de krant maar eens nadenken of het recht om te publiceren ,,belangrijker was dan iemands recht om te leven''. De publicatie ,,kon het leven van Amerikanen in gevaar brengen.'' Vice-president Dick Cheney herinnerde er al eerder aan dat de krant eind vorig jaar het bestaan van een geheim afluisterproject had geopenbaard.

Rechtse commentatoren konden hun woede over de progressieve krant niet bedwingen. Een van hen vergeleek de onthulling op CNN met het publiceren van troepenbewegingen in oorlogstijd, ofwel landverraad. Een radiocommentator vergeleek de krant met Julius en Ethel Rosenberg, die in de Koude Oorlog op de elektrische stoel belandden wegens spionage voor de Sovjet-Unie. (FK)
Bron: Nieuwsblad