Lava blijft uit krater Merapi stromen

Ma 8 Mei 2006 21:42 | Innercircle | 2809 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Merapi-vulkaan - welke wordt gezien als één van de actiefste ter wereld - op het drukbevolkte Indonesische eiland Java, spoot gisteren en vandaag grote wolken rook en lava de krater uit. Vulkanologen op een observatiepost niet ver van de krater waarschuwden de bewoners die binnen de gevarenzones leven zich bewust moeten zijn van de gevaren van de vulkaan als deze hete en giftige wolken gas of lavastromen gaat uitstuwen.Triyani, een vertegenwoordigster van de observatiepost voor Merapi zei dat visuele monitors en seismische apparatuur laten zien dat de lava-berg op de top van de vulkaan significant aan het groeien is omdat er meer gesmolten materiaal zich aan het ophopen is bij de krater. Lava stroomt inmiddels zo'n 100 meter de krater uit, zei Triyani. Tevens spuwt de vulkaan dikke witte rookwolken uit die wel 800 meter hoog kunnen worden.

De Merapi-vulkaan is al meer dan drie weken aan het 'opwarmen', vulkanologen hebben op 12 april de status van de vulkaan dan ook verhoogd naar status 3, dat is nog 1 stapje onder een verplichte evacuatie van de ongeveer 30.000 dorpelingen die in het gebied wonen. "We hebben de status nog niet verder verhoogd, maar we zitten er wel bovenop sinds de vulkaan steeds actiever is gaan worden," zei Triyani.

Vulkanologen zeggen dat de frequentie van de aardschokken in en rond de vulkaan flink schommelt maar dat er nog altijd erg veel schokken plaatsvonden. Vulkanische uitbarstingen worden vaak vooraf gegaan door een verhoogd aantal aardbevingen, aldus experts. Die lieten ook weten dat het uitstromen van lava, tezamen met het ontstaan van brandjes op de vulkaan, duidelijke tekenen waren van een op handen zijnde uitbarsting.

Vulkanologen waarschuwden dat het ineenstorten van een lava-berg zou kunnen leiden dot een pyroclastische wolk die de vulkaan af zal denderen. De aanstaande uitbarsting zou tevens een van de grootste worden in de recente geschiedenis. In 1994 kwamen nog ruim 60 mensen om het leven toen er super-hete wolken gas de berg af kwamen rollen. Deze wolken kunnen een snelheid van meer dan 100 km per uur halen en de gassen kunnen wel zo'n 600 graden heet zijn.