Actie tegen online dierenhandel op Marktplaats

Ma 16 Januari 2006 02:19 | Innercircle | 3252 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Een aantal enthousiaste hondenliefhebbers is een email-aktie begonnen tegen online dierenhandel op Marktplaats. Regelmatig constateren zij advertenties van fokkers die het met het welzijn van dieren niet al te nauw nemen. Honden in kale, vieze hokken, pups die niet worden opgevoed, fokteven die worden gebruikt als puppyfabriek en daarna genadeloos worden weggedaan. Een slecht opgevoede pup heeft een achterstand, die vaak alleen met veel geduld en liefde nog een beetje kan worden goedgemaakt.



Veel impulskopers krijgen echter spijt van hun aankoop en zetten het (vaak nog onvolwassen) dier opnieuw te koop op Marktplaats. Vaak moet worden gelogen om de hond weer kwijt te raken, bijvoorbeeld dat de hond goed overweg kan met kinderen, terwijl dat niet zo is. Er is geen mogelijkheid om de hond terug te geven aan de vorige eigenaar of aan de fokker, waardoor de hond na een paar maanden opnieuw op Marktplaats zal worden aangeboden. Door de frequente wisselingen van eigenaar, krijgt de hond geen kans om zich te ontwikkelen tot een stabiel dier, waardoor veel van zulke dieren uiteindelijk levenslang in het asiel terechtkomen of een spuitje krijgen. De dierenbescherming waarschuwde al in 2004 voor deze ontwikkeling, zie Honden steeds vaker gedumpt via internet

Al eerder besloot E-bay, de eigenaar van Marktplaats, de handel in levende dieren stop te zetten (zie Webwereld ), als gevolg van duizenden klachten van gebruikers van het E-bay forum. Dat bracht de hondenliefhebbers op het idee om een soortgelijke actie te starten voor de dierenhandel op Marktplaats. Zij hebben op het LabradorForum ) een voorbeeldbrief geplaatst en een instructie hoe deze kan worden verzonden naar Marktplaats. Marktplaats heeft inmiddels aan enkele inzenders gevraagd om meer informatie.

Bron: Labradorforum