Europese landen wisten van CIA-gevangenissen

zaterdag 14 januari 2006 14:24 | Innercircle | 2856 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Europese regeringen wisten al zeker twee jaar van het bestaan van geheime gevangenissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en van de wijze waarop de Amerikanen in Europa omgingen met terreurverdachten. Dat heeft de leider van de commissie die namens de Raad van Europa de zaak onderzoekt, de Zwitser Dick Marty, vrijdag gezegd voor de Zwitserse televisie.

,,De landen wisten beslist al twee à drie jaar wat er gebeurde'', aldus Marty. ,,Er waren landen die actief meewerkten, landen die het toelieten, en landen die de andere kant opkeken'', voegde de Zwitserse senator eraan toe. Volgens Marty waren de reacties op de vermeende martelpraktijken van CIA-agenten, juist in de Verenigde Staten zelf het heftigst.

Geen hard bewijs

Marty zei overtuigd te zijn van het bestaan van de illegale detentiecentra, al heeft hij nog geen hard bewijs in handen. Hij presenteert op 23 januari zijn voorlopige rapport aan het bestuur van de Raad van Europa. Dat is een samenwerkingsverband van 46 Europese landen op het gebied van mensenrechten.

,,Europese landen moeten minder hypocriet zijn en niet de ogen sluiten'', aldus Marty. ,,Er zijn er die het vuile werk opknappen in het buitenland, maar er zijn er ook die precies weten wanneer zij de andere kant op moeten kijken op het moment dat het vuile werk gedaan wordt, zei hij verder. Hij noemde de passiviteit van Europa ,,schokkend''.
Bron: ANP