Amerika ontdekt door een Chinees?

Ma 16 Januari 2006 21:33 | Innercircle | 6294 keer bekeken | 2 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Een Chinese zeevaarder zou de Nieuwe Wereld al in 1421 ontdekt hebben. Het vermeende bewijs voor deze controversiële claim is gestoeld op een oude wereldkaart die vandaag in Peking gepresenteerd wordt.

Het hele nieuwsartikel kan je hier lezen: 'Chinese zeevaarder was Columbus voor’.

Ik snap eigenlijk uberhaupt deze hele discussie niet; we weten toch allemaal dat de Noormannen al veel eerder in Amerika waren en dus aangewezen kunnen worden als de ontdekkers? Dat een of andere Chinees ook nog eens eerder was dan Columbus lijkt mij niet heel interessant. Columbus was gewoon de 'commerciële' ontdekker van Amerika.

Bron: Planet.nl

Reacties

  Grappig

  Ma 16 Januari 2006 21:39 | Webskater |

  Dat we bijna gelijktijdig dit stukje plaatste.... heb het maar verwijderd jij was tenslotte eerst 


  'Chinees ontdekte Amerika'

  Ma 16 Januari 2006 22:18 | Webskater |

  'Chinees ontdekte Amerika'
  PEKING - Het is een klein en vergeeld stukje papier, maar het heeft een storm van hoopvolle geluiden en evenveel kritiek veroorzaakt. Op een kaart, uit 1418, hebben Chinese ontdekkingsreizigers Amerika getekend. Dat is ver vòòr 1492, de algemeen aanvaarde datum waarop Christoffel Columbus het continent ontdekte.


  De kaart, mogelijk dus tientallen jaren vòòr de officiële ontdekking van Amerika getekend, toont veel details van zowel Noord- als Zuid-Amerika. Het document is een 18e eeuwse kopie van het origineel. Een kunstverzamelaar kocht het in 2001.

  Op zijn speurtocht stuitte de man op een boek over de Chinese admiraal Zheng He, die volgens de schrijver begin 15e eeuw een vloot van driehonderd schepen en 30.000 man naar Amerika leidde.

  Veel wetenschappers en historici geloven er niks van. Zo zou de taal op de oude kaart niet kloppen. Geoff Wade van de universiteit van Singapore spreekt ronduit van een vervalsing. Zheng He kwam volgens hem niet verder dan Oost-Afrika.

  Opmerkelijk genoeg gebruikt de Chinese regering de avonturen van Zheng He, om aan te tonen hoe sterk, machtig en nieuwsgierig China is. De kunstverzamelaar hoopt dat er meer documenten opduiken die zijn theorie bewijzen.


  Bron: de telegraaf http://www.telegraaf.nl