Cacao en optimisme goed voor gezondheid

Di 28 Februari 2006 22:51 | Innercircle | 3366 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Mensen die elke dag ongeveer 10 gram pure chocolade eten, verlagen de kans dat zij last krijgen van hart en bloedvaten met 50 procent. Ook hebben deze chocolade-eters een lagere bloeddruk. Datzelfde geldt voor mensen met een optimistische kijk op het leven.

Dat is gebleken uit een langjarig onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Onderzoekers van beide instituten hebben sinds 1985 zo'n vijfhonderd mannen van 65 jaar en ouder uit Zutphen gevolgd op het gebied van voeding en leefstijl. De wetenschappers publiceren hun bevindingen maandag in het Amerikaanse tijdschrift The Archives of Internal Medicine.

Van cacao was al bekend dat de stof de bloedvaten soepeler maakt. Vermoedelijk komt dat doordat cacao een hoge concentratie flavanolen bevat. De onderzoekers uit Wageningen en van het RIVM hebben nu voor het eerst bewezen dat mannen die regelmatig een stukje chocola eten aanzienlijk minder kans hebben op hart- en vaatziekten dan seksegenoten die minder dan een halve gram cacao per dag binnenkrijgen.

Het onderzoek naar optimisme onder oudere Zutphense mannen is volgens een woordvoerder van de Wageningse universiteit uitgebreid met gegevens van de academische ziekenhuizen in Utrecht en Leiden en GGZ Delfland. De proefpersonen hebben tussen 1985 en 2000 op geregelde tijden vragen beantwoord over hun levenshouding en -verwachting.

Optimisten bleken ruim 50 procent minder kans te hebben een hart- of vaatziekte te krijgen, stellen de onderzoekers.

Waarschijnlijk verwerkt iemand met een positieve inslag tegenslagen doeltreffender. Ook zouden optimisten effectiever hulp en steun voor zichzelf regelen. Andere factoren die de gezondheid beïnvloeden, zoals gewicht, roken en beweging konden de bewezen veel kleinere kans op hart- en vaatziekten onder optimisten niet verklaren, aldus de wetenschappers.
Bron: WU en RIVM