Kinderen uit konijnen

Wo 18 Januari 2006 11:28 | Innercircle | 3020 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Stamcelonderzoekers willen dierlijke eicellen gebruiken om menselijke embryo’s te kweken. Dit vanwege het tekort aan menselijke eicellen voor onderzoek. Er is al een Chinese groep die claimt stamcellen van menselijke embryo’s uit de eicellen van konijnen te kunnen halen.

Het gebrek aan toegankelijke menselijke eicellen is een van de grootste problemen bij stamcelonderzoek. Hwang Woo-Suk joeg er al 2000 menselijke eicellen doorheen zonder dat hij stamcellen wist te produceren. Zijn falen zal het animo voor eiceldonatie niet verhogen.

Onderzoekers van de universiteit van Shanghai hebben al in 2003 de plaatsing van menselijke huidcellen in de eicellen van konijnen bestudeerd. Volgens hen konden deze stamcellen zich tot verschillende typen cellen ontwikkelen. Het onderzoek is gepubliceerd in Cell Research.

Dierlijke eicellen zijn volop beschikbaar, maar stuiten op ethische bezwaren. Men vreest de vermenging van menselijke en dierlijke eicellen. Volgens prof. Shaw, een neuroloog van het Londonse King’s College, is die angst ongegrond: “Er wordt geen genetisch materiaal van konijnen gebruikt – het ei dient puur als surrogaat.”

Shaw zelf is nog niet van plan dierlijke eicellen voor zijn onderzoek te gebruiken, maar hij ziet het wel als een alternatief.

Volgens Chris O’Toole van de Human Fertilisation and Embryology Authority guidance (HFEA), gelden dezelfde regels voor de embryo’s uit dierlijke eicellen als die uit menselijke. “Net als bij alle onderzoek met menselijke embryo’s, moet het onderzoeksteam laten zien dat het onderzoek zowel nodig als wenselijk is, en dat elk gecreëerd embryo zich niet langer dan 14 dagen ontwikkelt of in een vrouw wordt geplaatst.”

Een specialistisch panel van de HFEA heeft al naar het hybride-probleem gekeken. Hun conclusie: “het resulterende embryo is nauwelijks te onderscheiden van een menselijk embryo”.

Bron: BBC News, 12 januari 2006
Bron: BBC News

Reacties

    stamcellen ?

    Zo 7 Mei 2006 15:22 | toulouse |

    wat een griezelig idee ?


    Ik ken er niks van natuurlijk, maar blijf het toch maar griezelig vnden, doet me denken aan frankenstein story Electric