Games stimuleren herstel hersenbeschadiging

Di 21 Maart 2006 15:16 | Innercircle | 2807 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Veel Amerikaanse artsen zijn zeer te spreken over een nieuwe vorm van therapie voor mensen met een hersenbeschadiging: neuro-feedback training. Hierbij wordt een patiënt beloond als hij de juiste hersenactiviteiten stimuleert. Dit stimuleren gebeurt vaak met het spelen van bepaalde games. Dat meldt News.com.

Er wordt bij dergelijke therapiën gebruik gemaakt van het Smart BrainGames System van het bedrijf CyberLearning. Dit apparaat gebruikt technologie die ontwikkeld is door de ruimtevaartorganisatie NASA. De speler krijgt een helm op zijn hoofd die hersenactiviteit waarneemt. Gebruikt hij zijn hersenen op de juiste manier, dan wordt het spelen van het spel makkelijker. Vooral racegames blijken geschikt te zijn voor het systeem. Als een speler bijvoorbeeld denkt aan harder gaan of aan sturen, dan gaat dit aspect makkelijker. De Smart BrainGame System is geschikt voor de PSone, de Playstation 2 en de Xbox.

Ook mensen die geen directe hersenbeschadiging hebben, maar een aandoening die veroorzaakt wordt door een afwijking in de hersenen, zoals ADHD, kunnen baat hebben bij de therapie. Wel wordt gewaarschuwd voor gebruik zonder iemand die toezichthouder: "Je zou de verkeerde delen van je hersenen kunnen trainen, waardoor je juist meer last hebt van je aandoening," aldus dokter Margaret MacDonald.
Bron: Frontier Sciences Foundation

Reacties

    Games and brains...

    Di 21 Maart 2006 18:06 | Innercircle |

    Computerspelletjes spelen kan bevorderend werken voor het brein. Dankzij een nieuwe techniek kunnen personen via het spelen van games hun spreekwoordelijke schroefjes laten vastdraaien. Dit gebeurt met het Smart BrainGames System, kortweg SBBS genoemd. Het is een uitvinding van het bedrijf Cyberlearning en compatibel met consoles als de XBox (Microsoft), PS One (Sony) en de Playstation 2 (Sony). Mario Bros onthoudt zich nog van commentaar.


    Wie een fysieke hersenbeschadiging heeft kan weinig met de methode, maar voor geestelijke aandoeningen (bijvoorbeeld ADHD) kan het een meerwaarde zijn. 

    Lees verder HIER