Verzekeraars vrezen leger onverzekerden

Zo 27 November 2005 23:33 | Innercircle | 3012 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Het aantal Nederlanders zonder zorgverzekering neemt komend jaar schrikbarend toe. Er komen honderdduizenden onverzekerden bij. Dat is de schatting van Maarten Boon, directeur bij Agis zorgverzekeringen. Hij schat dat het aantal Nederlanders dat niet verzekerd is tegen ziektekosten, vanaf medio 2006 zal oplopen tot tussen de 500000 en de 800000 mensen. Gaston Sporre, topman van Achmea Zorg, maakt dezelfde inschatting.

Volgens Boon zijn er op dit moment zoâ??n kleine 300000 onverzekerden, een kleine 2 procent van de bevolking. De laatste officiële cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat er vorig jaar 223000 onverzekerden waren (1,4 procent). Boon sprak zijn verwachting over het aantal onverzekerden onlangs uit op een congres van de incasso- sector.

De vrees is dat mensen de relatief hoge rekening die ze vanaf januari maandelijks moeten betalen voor hun zorgpolis, zullen laten liggen. Doen ze dat drie maanden achtereen, dan kan de verzekeraar ze uit de verzekering gooien. Sporre rekent voor: ,,Op dit moment hebben we te maken met tussen de drie en vier procent wanbetalers.

Met de nieuwe zorgverzekering wordt het allemaal wat complexer en hangt er een hoger prijskaartje aan. Als het aantal wanbetalers daardoor in 2006 een procentje hoger ligt, dan zit je snel aan grote getallen.� Sporre deelt de wanbetalers in twee groepen in: ,,Natuurlijk is er een groep die echt moeite heeft met het betalen van de rekening, zoals bijstandsmoeders. Daar moeten we coulant mee omgaan. Maar er is ook een groep die bij wijze van spreken vliegtuigjes vouwt van de rekeningen. Die bewust niet betalen. En die laatste groep is groeiende.�

Bron: Trouw