Nederland scoort matig in milieubescherming

Wo 25 Januari 2006 00:25 | Innercircle | 2984 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Nederland presteert in vergelijking met andere landen maar matig als het gaat om milieubescherming. Dat bleek dinsdag uit de Milieu Prestatie Index 2006 van de Amerikaanse universiteiten Yale University en het Earth Institute van Columbia University.

Op de wereldwijde lijst, die donderdag in het Zwitserse Davos gepresenteerd wordt, bezet Nederland de 27e plaats. Dat is een plaats net boven de Verenigde Staten dat gezien zijn opstelling inzake bijvoorbeeld het Kyoto Verdrag niet echt bekend staat om zijn vooruitstrevende milieu- en klimaatmaatregelen. In de lijst van de 23 meegetelde Europese landen hoort Nederland met een achttiende plaats bij de hekkensluiters.

Nieuw Zeeland voert de wereldwijde index aan, gevolgd door Zweden, Finland, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze landen zetten zich met maatregelen en geld ¨significant¨ in voor de bescherming van het milieu, aldus de Amerikaanse onderzoekers.

Bij de beoordeling van het milieubeleid hebben de onderzoekers naar de prestaties op verschillende terreinen gekeken. Zo zijn cijfers uitgedeeld voor beleid ten aanzien van gezondheid en milieu, luchtkwaliteit, biodiversiteit, waterkwaliteit en duurzame energie.

Dat de Verenigde Staten nog altijd slecht scoren, vormt volgens de onderzoekers niet alleen een probleem voor de Amerikanen zelf, maar ¨voor de hele wereld¨. Zij hopen dat de milieu-index de Amerikanen en hun regeringsleiders wakker zal schudden.
Bron: ANP