Gedoseerde medicijnentoediening met geluid

maandag 28 november 2005 17:49 | Innercircle | 2903 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Henny Bruinewoud heeft een geheel nieuwe methode voor lokale medicijnafgifte ontwikkeld. Zij zal haar proefschrift hierover op 1 december te Eindhoven verdedigen.

Het grote voordeel van een lokale afgifte van medicijnen is dat minder en kleinere hoeveelheden de schade aan het lichaam beperken, vergeleken met de nu veel gebruikte continue en zware medicatie.

Bij de door Bruinewoud ontwikkelde methode wordt een klein doosje van een speciaal polymeermateriaal gevuld met medicijn als implantaat ingebracht. Het gebruikte polymeermateriaal wordt boven een bepaalde temperatuur poreus waardoor het medicijn het lichaam in kan. Een tegen het lichaam gedrukt ultrasoon luidsprekertje verwarmt en opent het medicijnpakketje. Uitzetten van het geluid sluit het doosje weer.

Een temperatuur van 43o C wordt als ideaal gezien om te functioneren in het lichaam. Een hogere temperatuur kan omliggend weefsel beschadigen en een lagere temperatuur geeft het risico van spontane afgifte bij koorts. Ook moet het overgangsgebied van gesloten naar poreuze toestand teruggebracht worden tot enkele graden in plaats van de vijftien graden die Bruinewoud bij haar promotieonderzoek aantrof. Het vinden van dit juiste materiaal is momenteel de grootste uitdaging.

De eerste toepassing bij mensen is dan ook pas over 5 jaar te verwachten. Toch is in februari 2004 een bedrijf opgericht, Dolphys Medical, om deze methode om te zetten in een bruikbaar product.
 
 

Bron: Persbericht TU Eindhoven
Externe link: http://www.c2w.nl

 Quote

A human being is part of a whole, called by us the Universe, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separated from the rest--a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circles of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.