Stieren dood voor film

Di 10 Januari 2006 13:56 | Innercircle | 2957 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

In maart 2006 beginnen de opnamen van “Manolete”, een film over het leven van de gelijknamige stierenvechter, die in 1947 stierf in de arena en daarom als een held wordt vereerd door stierenvechtliefhebbers. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) heeft grote bezwaren tegen deze film, omdat er stieren voor worden gedood.

Voorlichter Saskia Oskam van het CAS: “In de krant USA Today zegt hoofdrolspeler Adrien Brody nadrukkelijk dat er “geen gebruik gemaakt wordt van computeranimaties”. Ook is hij onlangs afgereisd naar Spanje om in de leer te gaan bij een Spaanse stierenvechter. Voor de “stunts” in de arena wordt ook gebruik gemaakt van een echte stierenvechter. Andere betrokkenen reageren niet op onze vragen. Het kan dus niet anders dan dat er voor deze film stieren worden gedood.”

De regisseur van de film, de Nederlander Menno Meyjes, is een groot stierenvechtfan en heeft meer dan twintig jaar aan dit project gewerkt. Oskam: “Het is al onbegrijpelijk dat Meyjes in een film iemand verheerlijkt die voor zijn plezier dieren martelt en doodt, maar het is ronduit schandalig om er opnieuw stieren voor dood te maken. Dit is echt de zinloosheid ten top.” De overgrote meerderheid van de Nederlanders is tegen het stierenvechten, omdat zij het wreed en barbaars vinden. Zelfs tweederde van de Spanjaarden moet niets van het stierenvechten hebben en steeds meer mensen keren dit gebruik de rug toe.

Het Comité Anti Stierenvechten roept mensen op niet naar de film te gaan kijken. Oskam: “Als er stieren gedood worden voor deze film, moeten mensen dit niet belonen door er naartoe te gaan. Zo blijft het een vrijbrief voor filmmakers om dieren te martelen. Het moet maar eens afgelopen zijn met deze gruwelijke praktijken.” Als de film in Nederland uitgebracht wordt, zal het Comité Anti Stierenvechten nog meer acties ondernemen.

Zie ook de protestpagina om te protesteren tegen deze film.

Bron: CAS