Nederland scoort slecht op privacygebied

Do 9 November 2006 13:48 | Innercircle | 3332 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Nederland scoort slecht op het gebied van privacywaarborging. Electronic Privacy Information Center en Privacy International hebben een rapport uitgebracht, waarin de privacy van burgers in zeventig landen onder de loep wordt genomen. Nederland doet het daarin erg slecht en bevindt zich vergeleken met andere Europese landen in de onderste regionen.

Duitsland en Canada blijken de landen te zijn waar de privacy het meest gewaarborgd is. Verder doen België, Oostenrijk en Griekenland het goed. De Verenigde Staten scoren slecht in de lijst. Alleen het Verenigd Koninkrijk, de Aziatische landen en Rusland doen het nog slechter qua privacy. Ook Israël, Australië, Nieuw-Zeeland en Zweden scoren belabberd.

De landen krijgen punten toegekend op verschillende onderdelen, zoals het veilig uitwisselen van data, het beschermen van identiteitskaarten en biometrische gegevens, het screenen van de werkplek en het functioneren van de democratie. Hoe meer punten een land verdient, hoe beter de privacy gewaardborgd is. Nederland scoort het laagste aantal punten op het beschermen van identiteitskaarten en biometrische gegevens, het uitwisselen van data en het onderscheppen van communicatie. De democratie functioneert daarentegen wel uitstekend.
Bron: Frontier Sciences Foundation