Mozart helpt olifant om dood partner te verwerken

vrijdag 30 juni 2006 09:34 | Innercircle | 3158 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Het personeel van de dierentuin van Zagreb kan weer opgelucht ademhalen. Dankzij muziek van Mozart heeft Suma, een vrouwtjesolifant van 45 jaar, het verlies van haar partner Patna kunnen verwerken. Suma en Patna leefden tien jaar samen."Het was tijdens de festiviteiten voor de 81ste verjaardag van de zoo dat we ontdekten dat klassieke muziek goed was voor Suma", zei directeur Mladen Anic. "Er was een concert tegenover de verblijfplaats van Suma. Eerst was ze nerveus en gooide ze steentjes en stof naar de muzikanten", aldus Anic. "Maar toen de muziek begon, kalmeerde ze, sloot ze haar ogen en luisterde ze zonder zich te verroeren".

"Het was fascinerend en we hadden het onmiddellijk begrepen", zei Anic, die direct een muziekinstallatie in de verblijfplaats van Suma liet zetten.

Sinds de dood van Patna in mei at Suma nog nauwelijks en was ze terneergeslagen. Ondertussen heeft Suma haar eetlust terug en troost ze zich door te luisteren naar Mozart, Vivaldi, Bach en Schubert.

Bron: HLN
Externe link: http://www.hln.be

 Quote

Kan het denken zichzelf leeg houden? Op dat moment, dan is er die energie. Je hoeft er niet eens om te vragen. Wanneer er ruimte is, is er leegte en daarom kan het vol energie zijn. Dus in rein maken, in het beëindigen van de dingen van het huis, van verdriet, kan het denken helemaal leeg zijn, zonder motivatie, zonder verlangen? Terwijl je hieraan werkt, het huis schoon houdt, komen andere dingen vanzelf. Jij bent niet degene die de aarde daarvoor bewerkt. Dat is meditatie.
Krishnamurti