Klimaatverandering bedreigt Afrika

Vr 22 September 2006 19:45 | Innercircle | 3254 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

KAAPSTAD - Klimaatveranderingen vormen een bedreiging voor miljoenen Afrikanen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu Marthinus van Schalkwyk gisteren gezegd tijdens de opening van een conferentie in Kaapstad van wetenschappers die de Verenigde Naties adviseren over de gevolgen van het broeikaseffect.

 
Een Zuid Afrikaans boer staat bij zijn vee dat is gestorven door een tekort aan water (foto: ANP)

Ziekte, honger en droogte zullen toenemen, zei Van Schalkwyk, die tevens opmerkte dat veertig procent van de Afrikaanse grenzen wordt gevormd door water en dat daarom zelfs kleine dalingen in regenval kunnen leiden tot een nog hevigere strijd om het toch al schaarse drinkwater.

Omdat het arme Afrika over veel minder mogelijkheden beschikt dan het rijke Westen om de gevolgen van de klimaatveranderingen te verzachten, is het continent extra kwetsbaar, zo verklaarde Van Schalkwyk.

Hij zei dat kuststeden als Kaapstad gevaar lopen als gevolg van de verminderde regenval, evenals 'ecologische schatten' als de Okavango-delta in Botswana.

Circa tweehonderd wetenschappers, leden van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), wonen de conferentie bij om de laatste hand te leggen aan een rapport over de wereldwijde effecten van klimaatveranderingen.

Het door de Verenigde Naties gesponsorde rapport moet de meest prestigieuze studie over dit onderwerp tot nog toe worden en verschijnt naar verwachting volgend jaar. (AP)

Bron: Algemeen Dagblad

Reacties

  dringend verzoek !

  Za 23 September 2006 00:05 | toulouse |

  Het geld van al die dure studie rapporten en conferentie's over de staat van onze planeet besteden aan de werkelijke aanpak van de problemen ?


  Wat baat het er steeds maar over te praten en verder niets ?


  Ik hoor dit al 50 jaar als niet langer en het wordt alleen maar erger


  Toulouse