Gen kan van mens gewillige slaaf maken

Vr 14 Oktober 2005 19:23 | Innercircle | 2037 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON D.C. - Een onderzoek bij rhesusaapjes heeft aangetoond dat het mogelijk is een bepaald gen zo te wijzigen dat het gedragspatroon van het dier verandert van agressief naar onderdanig. Wetenschappers van Americaâ??s National Institute of Mental Health blokkeerden daarvoor een gen dat zij D2 hebben genoemd, en dat verantwoordelijk is voor de band tussen iets doen en iets daarvoor in ruil krijgen.

Voor schrijver Aldous Huxley was het in zijn roman Brave New World uit 1932 nog science fiction. Hij beschreef daarin het dienende ras Epsilon, dat gedrogeerd zonder morren elke fysieke arbeid verrichtte die hen door het opperras Alpha werd opgedragen. Een team van Amerikaanse wetenschappers onder leiding van neurobioloog Barry Richmond denkt het futuristische verzinsel werkelijkheid te kunnen maken. Een rhesusaapje lijkt genetisch sterk op de mens.

"Mensen zijn enkel gemotiveerd om hard te werken als ze verwachten ervoor beloond te worden, of het nu in de vorm van geld of een schouderklopje is", verklaart Richmond. "In het onderzoek tonen we aan dat we die link kunnen wegnemen, en zwaar werk kunnen laten uitvoeren zonder enige vorm van beloning." Het onderzoek was oorspronkelijk bedoeld om een manier te vinden om menselijke depressies te bestrijden.
Bron: Sunday Times