IJsbeerwelpjes sterven massaal door opwarming aarde

Do 16 November 2006 12:38 | Innercircle | 3404 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Door de opwarming van het klimaat hebben ijsbeerwelpjes in de Beaufortzee nabij Alaska het moeilijk. Een studie toont aan dat hun kansen om het eerste levensjaar te overleven ferm gedaald zijn de laatste vijf jaar.Amper 43 procent van de welpen overleeft dat eerste cruciale jaar, vergeleken met 65 procent in de jaren ’80 en ’90. De overlevende welpen zijn sinds 1990 ook merkelijk kleiner dan voor 1990.

Voedsel
“Dramatisch”, noemen kenners deze evolutie. Schuldige is volgens de onderzoekers aan het Alaska Wetenschappelijk Centrum de opwarming van de aarde. “Hierdoor smelt er steeds meer ijs. Dit beperkt het voedselgebied van de ijsberen enorm. De hele populatie staat onder voedselstress,” legt een onderzoeker uit.“We zijn wel niet honderd procent zeker dat dat de juiste verklaring is, maar we hebben geen idee wat het anders zou kunnen zijn.”

Bedreigde diersoort

De wetenschappers hopen nu dat de studie als voldoende bewijs wordt aanzien om de ijsbeer op te nemen in het lijstje van bedreigde diersoorten. Ook verschillende milieuorganisaties ijveren om de ijsbeer extra bescherming te geven. De beslissing valt op 27 december. (reuters/hln)

De opwarming stuurt ook onze herfst in de war. Wordt het vandaag echt de warmste 16 november ooit? En wat wordt het weer de komende dagen?

Bron: Reuters/HLN